^ Yleisen uskomuksen mukaan eihän se sokeri sitä diabetesta aiheuta, vaan rasva..
Eklektikko, mitä mieltä olet steviasta ja mihin sijoittaisit sen tuossa listaamassasi järjestyksessä?
Diabeteksesta: Onneksi se uskomus on vain uskomus, vailla vähäisimpiäkään tieteellisiä todisteita.
KAIKKI makeutusaineet ovat kaksipiippuinen juttu tästä syystä:
Insuliinia alkaa erittyä jo pelkästään siitä, että ajattelee syövänsä makeaa (tai muuten korkeahiilihydraattista) ruokaa. Sitten kun näkee ko. ruuan, insuliinia erittyy lisää ja kun ensimmäinen ruokapala on suussa ja kieli maistaa makean, ryöpsähtää vielä lisää insuliinia kehiin. Ja tämä ennen kuin mitään syödystä sokerista on ehtinyt verenkiertoon asti, eli ennen kuin insuliinille on yhtään mitään tekemistä.
Mitä enemmän on metaboliaansa hiilihydraateilla rääkännyt ja mitä enemmän on insuliiniherkistynyt, sitä tehokkaammin tuo ylläoleva tapahtuu. Ja makea maku - myös keinomakeutus - aiheuttaa sitä insuliinineritystä. Sen seuraukset ovat aina hankalat, se missä määrin riippuu toki yksilöstä ja metabolian tilasta.
Niinpä järkevä teko on laskea oma makeatoleranssi tasolle, jossa mitään makeutusta tarvitsee hyvin hyvin harvoin. (Minulla menee se 1 kg panimosokeria tai vähemmän VUODESSA. Siitäkin leijonanosa kausiherkkuihin, esim. pääsiäisenä pashaa.)
Jos ei piittaa siitä, että täysin kaloritonkin makea maku aiheuttaa insuliinineritystä, on toki stevia sitten erinomainen vaihtoehto niille, joille se sopii. Se on auringonkukan läheinen sukulainen, joten niille joille auringonkukka (öljy, siemenet jne) ei sovi, ei usein sovi steviakaan. Minä kuulun tuohon joukkoon. Sitten on vielä joku muu kasviryhmä, jolle allergiset voivat saada steviasta oireita (en muista mikä), mutta tätä lukuunottamatta se on kai turvallinen makean lähde.
Miksi insuliinineritys sitten on ikävää ja tässä vain muutama päällimmäisenä mielessä oleva, muitakin on:
- insuliini siirtää lipoproteiini lipaasia lihassoluista rasvasoluihin, lopputulemana rankalla altistuksella lähes kaikki syödyt kalorit menevät suoraan rasvavarastoihin ja koko muu elimistö näkee nälkää. Tästä syystä kroppa sitten käskee syödä enemmän ja liikkua vähemmän ja vot, kierre on valmis.
- syöpäsolut tarvitsevat kasvaakseen insuliinia
- insuliini vaikuttaa munuaisiin niin, että munuaiset päästävät enemmän c-vitamiinia virtsan mukana poistumaan kuin olisi tarkoitus ja eivät poista tarpeeksi suolaa ja virtsahappoa, mikä nostaa verenpaineen ja kihdin riskiä.
- sama entsyymi poistaa aivoista beeta-amyloidiplakkeja ja insuliinia. Jos insuliinia on koko ajan tai korkeina pitoisuuksina, ei entsyymi ehdi poistaa niitä plakkeja ja ne plakit ovat dementian aiheuttajia.
Summa summarum: Stevia on luonnonmukainen vaihtoehto keinomakeuttajille, hyvä niille joille sopii, mutta ihan kaikkien olisi terveellisempää laskea makeatoleranssinsa luonnollisemmalle tasolle, jolloin alkaa maistaa monipuolisemmin ja herkemmin muitakin makuja.