Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Maidon ja gluteeninsiedon omatestaus  (Luettu 89566 kertaa)
0 jäsentä ja 4 vierasta katselee tätä aihetta.
Artemis
Astroholisti
*****
Viestejä: 3621



Profiili
« Vastaus #45 : 16.07.2013 06:22:08 »

Minä en aio gluteenia testauttaa, sillä (voin olla väärässä) siihen käsittääkseni joutuu letkua nielemään?  buck2
Se voi kyllä minullakin olla oireiden syy. Ajattelin tässä nyt elellä näin ja jossain vaiheessa kokeilen ehkä sitten perunaa, että sopiiko. Eihän perunassa gluteenia ole, mutta kun syy voi myös olla tärkkelys joka ei sovi.. En tiedä Smiley
En minä niinkään perunaa kaipaa, mutta joskus voisi syödä ja bataatistakin pidän kovasti, mutta on kovin tärkkelyspitoinen.
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #46 : 16.07.2013 08:01:11 »

Voi kuitenkin ennen pitkää tulla eteen tilanne, jossa
toisessa vaakakupissa on esim. atooppisten oireiden selvä
lieventyminen gluteenittomuuden myötä ja toisessa
enimmäkseen melko mauton ja suht. hintava leipätarjonta,
joka vielä saattaa aiheuttaa voimattomuutta, mitä
kuitenkaan en pidä kovin todennäköisenä.

Kannattaa ihan oikeasti unohtaa kaupan gluteenittomien leipien valikoima: Paitsi että ovat kalliita ja mauttomia, ovat myös sinulle täysin tarpeettomia noin ravinteiden suhteen. Viljoissa ja muissa linnunsiemenissä ei ole mitään mitä välttämättä tarvitsisit ja ne lisäävät hiilihydraattikuormaan gluteenittominakin. Sitäpaitsi niissä on usein soijaa, jonka ikävistä vaikutuksista  mainittakoon tässä nyt vaikka ihan vain se miehiä naisellistava, miestissit kasvattava vaikutus.  Grin

Tässä itse leivottavien viljattomien leivänkorvikkeiden reseptejä:
http://karppaus.info/resepti/avainsana.php?id=35
http://karppaus.info/resepti/avainsana.php?id=71

Se gluteenitesti kannattaa vain jos
a) haluat sen KELA-korvauksen syödäksesi kaupan tarpeettomia mauttomia gluteenittomia leipiä
b) haluat ehdottoman varmuuden siitä onko sinulla virallisesti keliakia vai ei - gluteeniherkkyyttä ilman keliakiaa ei testi näytä

tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #47 : 16.07.2013 08:53:51 »

Voi kuitenkin ennen pitkää tulla eteen tilanne, jossa
toisessa vaakakupissa on esim. atooppisten oireiden selvä
lieventyminen gluteenittomuuden myötä ja toisessa
enimmäkseen melko mauton ja suht. hintava leipätarjonta,
joka vielä saattaa aiheuttaa voimattomuutta, mitä
kuitenkaan en pidä kovin todennäköisenä.

Kannattaa ihan oikeasti unohtaa kaupan gluteenittomien leipien valikoima: Paitsi että ovat kalliita ja mauttomia,


On niissä melko maistuviakin, ainakin Pirjon Pakarin Perunalimppu.
En ole tutkinut onko siinä soijaa, mutta "tissini" eivät ainakaan vielä
ole alkaneet suurentua.

Yksi vaihtoehto voisi olla corn flakes. Maissin voimallahan mm. inkatkin kai pykäsivät
mahtavat rakennelmansa...

 :Smiley
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #48 : 16.07.2013 09:27:02 »

On niissä melko maistuviakin, ainakin Pirjon Pakarin Perunalimppu.
En ole tutkinut onko siinä soijaa, mutta "tissini" eivät ainakaan vielä
ole alkaneet suurentua.

Yksi vaihtoehto voisi olla corn flakes. Maissin voimallahan mm. inkatkin kai pykäsivät
mahtavat rakennelmansa...

 :Smiley

No jos välttämättä haluat syödä geenimuunneltua maissia mikäpä siinä.  Grin
Tilanne nimittäin on se, että yhtään mistään maissista tai soijasta ei nykyään enää pystytä takaamaan, ettei seassa olisi myös geenimuunneltua. Siihen kun tarvitaan vain se, että ei-geenimuunnellulle pellolle lentää yksi siitepölyhiukkanen sieltä GMO-pellolta.

Peruna ja riisi taitavat olla vähiten hankalat tärkkelyksenlähteet. Sieltä resepteistä et sitten löytänyt mitään mielenkiintoista? Olen itse tehnyt mantelileipää, mutta en enää kaipaa leipämäistä suutuntumaa miltään ruualta, joten sekin sitten jäi. Perunasta voisi luultavasti myös kehitellä jonkun rieskantapaisen suht helposti.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #49 : 16.07.2013 09:32:01 »

On niissä melko maistuviakin, ainakin Pirjon Pakarin Perunalimppu.

Kyseisen limpun tuoteseloste, lihavoituina kaikki syyt olla ostamatta:

vesi, gluteeniton kaurajauho, tapiokatärkkelys, luumumarmeladi [sokeri, vesi, luumusose (25 %), karamellisiirappi, sakeuttamisaineet (E401, E440), happamuudensäätöaineet (E330, E333), säilöntäaine (E202)], tattarijauho, rusina, siirappi, rypsiöljy, perunahiutale, hiiva, suola (1,4 %), pellavarouhe, psyllium, ksantaani. Voimakassuolainen.

Varsinkin tuo ksantaani tuossa loppupuolella, vilkaisepa tämä linkki:
http://finland.somefood.org/?page_id=2087

Lainaus linkin takaa:
"Ksantaanikumi voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin mitä keliaakikot saavat syödessään gluteenia sisältäviä tuotteita."

Eli ihan sairaan fiksu lisäaine gluteenittomaan leipään! idiot2 Shocked Grin
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #50 : 16.07.2013 12:49:48 »

Varsinkin tuo ksantaani tuossa loppupuolella, vilkaisepa tämä linkki:
http://finland.somefood.org/?page_id=2087

Lainaus linkin takaa:
"Ksantaanikumi voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin mitä keliaakikot saavat syödessään gluteenia sisältäviä tuotteita."

Eli ihan sairaan fiksu lisäaine gluteenittomaan leipään! idiot2 Shocked Grin

Mutta onhan se kuitenkin "sallittu luomussa". Mielestäni ortoreksia menee
hieman överiksi, jos se rajoittaa syömistä vain muutamaan ruoka-aineeseen... :Smiley
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #51 : 16.07.2013 13:38:37 »

Olennainen kysymys on ehkä kuitenkin tämä:
Kun kerran tunnut saavan gluteenista monenlaisia oireita, saatat saada niitä myös ksantaanista. Eli ihan juuri vain sen takia tuntuisi hassulta, jos valitsisit juuri tuon gluteenittoman leivän, jos vain löydät sellaisia gluteenittomia leipiä, joissa EI ole sitä ksantaania.  Shocked

Jokainen makunsa mukaan tietenkin. Olenpa vain oppinut, että aina kun tehdään 'tekoruokaa' joudutaan kikkailemaan sekä valmistusaineilla että myös lisäaineilla. Sen vuoksi tsekkaan aina tarkkaan tällaisten erilaisten korvikkeiden yms. tuoteselosteet. Hyvä esimerkki samasta ovat rasvattomat/vähärasvaiset tuotteet: Jokaikiseen on pakko laittaa jotain muunnettua tärkkelystä tms. jotta rakenne saadaan kelvolliseksi.

MInulle henkilökohtaisesti yksi tärkeä pointti on lisäaineiden välttäminen. Enkä vältä niitä mahdolloisen epäterveellisyyden vuoksi, sillä niiden joukosta löytyy ihan ok aineita, kuten vaikkapa nyt askorbiinihappo eli kotoisesti c-vitamiini. Vältän lisäaineellisia ruokia sen vuoksi, että tarve ylipäätään käyttää mitään lisäaineita osoittaa että
a) varsinaiset raaka-aineet eivät ole laadultaan hyvälaatuisia ja/tai
b) tuotteelle suunniteltu hyllyikä on niin pitkä, että en halua syödä niin vanhaa ruokaa
c) se on niin luonnotonta epä/teknoruokaa (=isoäiti ei ruuaksi tunnistaisi) että sitä ei kannata muutenkaan syödä

Ortoreksia on häiriö: Sitten kun ruokien ja niiden sisältöjen pohtiminen alkaa haitata normaalia elämää, katsotaan kyseessä olevan ortoreksia. Se, että minun on yhtä helppoa valita olla syömättä paskaa, kun valita olla syömättä mitään missä tarvitaan lisäaineita (syyt edellä), ei ole millään lailla häiriöksi eikä vie ylimääräistä energiaa tai edes ajatuksen puolikasta.  Wink

(Ihan oikeasti kannattaa tutustua tuoteselosteisiin, tuo kyseinen leipä on oikeastaan kakku, sokeria yli 4 g / 100g.)
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #52 : 16.07.2013 13:42:02 »

Mutta onhan se kuitenkin "sallittu luomussa".

Luomu tai se että jokin on 'sallittu luomussa' ei tee yksinään autuaasti. En syö sokeria, vaikka se olisi kuinka luomusokeria. En syö viljaa, vaikka se olisi kuinka luomuviljaa jne.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #53 : 16.07.2013 15:00:36 »

Mutta onhan se kuitenkin "sallittu luomussa".

Luomu tai se että jokin on 'sallittu luomussa' ei tee yksinään autuaasti. En syö sokeria, vaikka se olisi kuinka luomusokeria. En syö viljaa, vaikka se olisi kuinka luomuviljaa jne.

Onhan kai esimerkiksi kahvissa runsaasti erilaisia yhdisteitä, joista tunnetuin
lienee trimetyyliksantiini eli kofeiini. Pitäisikö nekin kaikki tsekata ennenkuin
voi olla varma ettei kahvi tee pikkuhiljaa elimistöllesi jotakin hallaa?

Carcinogens in coffee
Of course, there are negatives. For example, coffee contains 4-methylimidazole, which the US National Toxicology Program (NTP) has identified as a carcinogen. The compound is used to manufacture many products, from dyes to agricultural chemicals and rubber. But it can also form through the Maillard reaction in foods and drinks, particularly those with a caramel flavour such as Cola.7 The levels of 4-methylimidazole in cola drinks are similar to those in coffees, says Takayuki Shibamoto, at the Department of Environmental Toxicology at the University of California, Davis, US.

 Huh
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #54 : 17.07.2013 07:38:50 »

Kuule Sideman, kun olet kertonut että gluteenin pois jättäminen on parantanut oloasi ja poistanut erilaisia oireita, niin en näe niuhottamisena huomauttaa, että juuri  nimenomaan se gluteeniton leipä jonka mainitsit, sisältää lisäainetta josta voi saada samanlaisia oireita kuin gluteenista.

Se on se, mihin sinun tuossa viestissäni tulisi kiinnittää huomiota sen sijaan, että alat jauhaa jotain aivan asian vierestä.

Kaikki muu viestissäni oli omia henkilökohtaisia mielipiteitäni teollisesta ruuasta, syö sinä mitä lystäät ja syö vain gluteenin-kaltaisia-oireita aiheuttavia asioita samalla kun välttelet gluteenia, jos se ei ole sinusta yhtään hassunkurista tai epäloogista.

Kuten Pahkasika jo aikoinaan totesi; Lusikka aiheuttaa syöpää. Minun ratkaisuni on välttää syövän kasvua edistäviä asioita, kuten omega6-rasvahappojen liikasaantia ja runsasta insuliinineritystä. Meillä jokaisella alkaa ihan millä ruokavaliolla vain noin 1000 syöpää päivässä. Se ei ole ongelma, jos immuunijärjestelmä on kunnossa, eikä erikseen helli syöpiään 'lannoittamalla' niitä sokerilla ja insuliinilla.

tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #55 : 17.07.2013 11:02:26 »

Kuule Sideman, kun olet kertonut että gluteenin pois jättäminen on parantanut oloasi ja poistanut erilaisia oireita, niin en näe niuhottamisena huomauttaa, että juuri  nimenomaan se gluteeniton leipä jonka mainitsit, sisältää lisäainetta josta voi saada samanlaisia oireita kuin gluteenista.


Voi saada! Saattaa olla että hätäisellä lukaisulla käsitin väärin,
mutta eikö kyseessä ole lähinnä allerginen reaktio?

Yksi maapähkinä voi tappaa sille herkän yksilön?

 Cool
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #56 : 17.07.2013 11:53:27 »

Tekstissä ei mainittu erikseen että olisi allerginen reaktio, mainittiin vain näin:
"Ksantaanikumi voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin mitä keliaakikot saavat syödessään gluteenia sisältäviä tuotteita."

Syö sinä ihan mitä lystäät, siitähän tässä ei ole ollenkaan kyse. Jos viesti ei miellytä, älä ammu sanansaattajaa - jätä vain viesti huomiotta ja tee mitä lystäät.

Ei asian tarvitse olla tappava, tai edes voimakkaasti myrkyllinen, jotta sitä kannattaisi välttää. Minä aloin saada tyypillisiä viljansyönnin tuottamia ongelmia vasta yli 30-vuotiaana. En siis syö viljoja, vaikka voisinkin syödä vaikka palan leipää ja maksaa siitä sitten piereskelyllä, vatsavaivoilla, nivelkivuilla ja ihottumalla. Kyseessä ei silloinkaan ole tappava myrkky, tai allerginen reaktio, vaan se että vilja ei ole ihmisen lajinmukaista ravintoa.

On kokonaan eri keskustelun aihe se, että allerginen ihminen voi saada anafylaktisen shokin ja kuolla siihen syötyään aivan milligrammamäärän sitä asiaa jolle on allerginen. Mitä tekemistä sillä on sen kanssa, että gluteenittomassa leivässä järkiheitosti käytetään lisäainetta, joka aiheuttaa samanlaisia oireita kuin gluteeni ja sen kanssa, että asia joka ei ole selkeästi myrkyllinen tai allergisoiva voi silti olla aine joka on epäterveellinen ja jota ei sen vuoksi kannata syödä?
« Viimeksi muokattu: 17.07.2013 11:58:30 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #57 : 17.07.2013 13:15:07 »

Tekstissä ei mainittu erikseen että olisi allerginen reaktio, mainittiin vain näin:
"Ksantaanikumi voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin mitä keliaakikot saavat syödessään gluteenia sisältäviä tuotteita."


Keliakialiiton sivustolta:

Ksantaani

Ksantaani on hyydykeaine, jota valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Ksantaani antaa leivälle kuohkeutta ja rapean kuoren. Erityisen hyvin ksantaania soveltuu pikkuleipä- että kakkutaikinoihin. Ksantaani sekoitetaan aina jauhoihin. Annostus on pikkuleipätaikinoissa 1 tl/jauhokilo ja esim. pizzataikinoissa 2-3 tl/jauhokilo. Ksantaania myydään kauppanimellä Ksantaani.

Tästä linkistä löydät gluteenittomia reseptejä. Jäsenet pääsevät lukemaan lisää reseptejä extranet-sivuiltamme, joille kirjaudutaan jäsennumerolla.

http://www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca/leivontaa_helpottavat_apuaineet_/

 :Smiley
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #58 : 17.07.2013 13:22:13 »

Keliakialiitto saattaa olla tuottajien (elintarviketeollisuus + lääketeollisuus) taskussa samalla tavalla kuin useimmat muutkin 'tautiliitot.'  Diabetesliittokin suosittelee että diabeetikot syövät sen säädetyn määrän täysjyväleipää ja piikittävät sitten vastaavasti enemmän insuliinia. Arvaa minkä vuoksi vain murto-osa tyypin 2 diabeetikoista viitsii kuulua diabetesliittoon?  Grin

Itsehän ruokavaliosi päätät; minun mielestäni viljansyönnin lopettaminen on helpointa kun totuttelee pois viljan suutuntumasta/rakenteesta, jolloin ei kaipaa mitään leivänkorvikkeita oikeiden leipien tilalle. Nykyään leipä tuntuu suussa vääränlaiselta, kuin sahajauhoilta tai pahvilta (vaikka olisikin hyvää ja tuoretta leipää), ei ruualta ollenkaan.

Mutta voihan sitä joo ihan vaan vältellä gluteenia ja syödä sitten kaikkia mahdollisia gluteenittomia tuotteita täysin piittaamatta siitä mitä niihin on ollut pakko laittaa tilalle leipoutumisominaisuuksia varmistamaan, kun se gluteeni on jätetty pois.

Ja ehkä juuri sinä et saa ksantaanikumista mitään oireita jolloin tarinalla on onnellinen loppu. Kunhan vaan ajattelin että sinun on hyvä tietää mistä johtuu jos saat takaisin vanhoja gluteenioireita gluteenitonta leipää syödessäsi. Mutta ei väkisin sitten.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #59 : 17.07.2013 13:49:50 »

Ja tämäkin keliakialiiton sivuilta:
"Keliaakikon ruokavaliosta poistetaan vehnä, ruis, ohra sekä kaikki näitä viljoja sisältävät ruoat ja elintarvikkeet. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä teollisesti puhdistetulla vehnätärkkelyksellä ja gluteenittomalla kauralla.  Keliakiaruokavalio sisältää gluteenittomia elintarvikkeita, erittäin vähägluteenisia elintarvikkeita sekä ns. gluteenitonta kauraa eli kauraa, joka ei ole tuotantoprosessin missään vaiheessa kontaminoitunut gluteenipitoisilla viljoilla. "

Eli sitä samaa virallisterveellistä viljapropagandaa kuin THL:ltäkin, vaikka moisella on saatu ylipaino ja tyypin 2 diabetes räjähdysmäiseen kasvuun. Kun voisi ihan vaan jättää ne linnunsiemenet pois. Jos näkemys on - kuten Keliakialiitolla - että ihminen tarvitsee välttämättä leipää, niin sitten varmaan onkin käytettävä ksantaanikumia yms, koska gluteenittomien viljojen leipoutumisominaisuudet ovat huonot.

Ja tuo yllä mainittu 'teollisesti puhdistettu vehnätärkkelys:' Gluteeni ei ole venhän ainoa ongelmia aiheuttava osanen. Vehnän proteiinit ovat hankalia syötäviä, vaikka olisivatkin gluteenista puhtaita.

Ja lisäksi keliakialiitto on uhontanut yltä kokonaan yhden gluteeniviljan, jonka suosio on lisäksi ollut nousussa viime aikoina niin, että sitäkin voi löytää myös teollisista elintarvikkeista: Speltti.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Tulostusversio  
 
Siirry: