Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Innostuppa valmistamaan kirkastettua voita!  (Luettu 6538 kertaa)
0 jäsentä ja 2 vierasta katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« : 13.08.2013 15:03:55 »

Kirkastettu voi (ghii; skrt: ghRta) eli voi, josta on keitetty vesi pois mahdollisimman tarkkaan,
 on aajur-veedassa sangen merkittävä tuote.

Ghii on merkittävässä roolissa mm. pañca-karman kyseessä ollen. PK on viiden (pañca)
operaation (karma) proseduuri, joka on tarkoitettu mielen ja kehon puhdistamiseen, tai jotain.

En tiedä kuinka paljon riippuu keho/mieli- tyypistä (vaata, pitta, kapha tai niiden yhdistelmät),
mitenkä tuota ghRtaa käytetään, mutta ainakin joillekuille on ensimmäisiä vaiheita melko
runsaiden ghii-annosten juominen (se pysynee viskositeetiltaan oliiviöljyn kaltaisena huoneen-
lämmössä).

Muoks: hieman virheellinen ohje poistettu!
« Viimeksi muokattu: 14.08.2013 17:45:38 kirjoittanut sideman » tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #1 : 14.08.2013 17:26:18 »

Mistä suolaamaton voi, pitääkö kirnuta ite vai mistä sitä saa?

Käsittääkseni lähes mistä tahansa elintarvikeliikkeestä, ainakin isoimmista.

Tässä muuten ohje, jonka sain TM-funtsareiden foorumilla:

Sulatan aluksi kaksi pakettia voita kolmen litran kattilassa. Annan kiehua
säätönappula puolen välin alapuolella hetken aikaa. Hämmennän pari kertaa ettei
ala tarttua pohjaan.

Sitten tulee taika. Laitan keitoskattilan viiden-kuuden litran kattilaan, jossa
vesi jo kiehuu. Siellä se muhii vesihauteessa eikä pala pohjaan. Vettä joutuu
välillä lisäämään.

Teet sen miten tahansa, niin tärkeää on se, ettet ota vaahtoa pois siitä
pinnalta. Kemiallinen prosessi tarvitsee vaahdon muodossa olevia proteiineja,
jotta lopputuloksessa olisi ghiille ominainen makeus. Vaahto häviää itsestään ja
keitos kirkastuu.

Joku tutkija kertoi minulle muinoin, että kunnollinen prosessi todellakin vaatii
30-40 minuuttia per paketti. Keitoksen saa kirkkaaksi muutamassa minuutissa, kun
on riittävästi levyssä lämpöä, mutta sen maku ei ole oikea.
« Viimeksi muokattu: 14.08.2013 17:46:17 kirjoittanut sideman » tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #2 : 14.08.2013 17:39:12 »

Clarified butter vs. ghee[edit source | editbeta]

Ghee, although a type of clarified butter, differs slightly in its production. The process of creating traditional clarified butter is complete once the water is evaporated and the fat (clarified butter) is separated from the milk solids. However, the production of ghee includes simmering (see Sautéing) the butter along with the milk solids so that they caramelize, which makes it nutty-tasting and aromatic. [3][4][5][6]


« Viimeksi muokattu: 16.08.2013 16:46:36 kirjoittanut sideman » tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #3 : 16.08.2013 16:47:18 »

Tässä infopläjäys Maharishi Ayurveda -saitilta (mielestäni suomen kielessä
olisi paree käyttää kielemme mukaista kirjoitustapaa, siis 'ghii'...):

http://www.samhita.fi/?p=230

Ghee – kirkastettu voi
ELINA, 14.06.2011
Ghee

Ghee on kirkastettua voita, suolatonta voita josta vesi ja maidon valkuainen on poistettu miedolla lämmöllä hauduttaen. Ayurveda pitää gheetä yhtenä suuresti terveyttä edistävänä ruoka-aineena.

Gheen sanotaan tasapainottavan kaikkia kolmea doshaa. Se voitelee kuivaa vataa, rauhoittaa pittaa ja tekee hyvää liialle kaphalle sen ruoansulatusta edistävän vaikutuksen vuoksi. Ayurvedassa kerrotaan gheen vahvistavan kehoa, silmiä ja mielen toimintaa, parantavan muistia ja edistävän pitkäikäisyyttä. Jos gheetä käytetään ruokailun yhteydessä, se lisää agnia eli ruoansulatuksen tulta. Ghee poistaa kehosta kuona-aineita, lisäksi gheetä voi käyttää lievien palovammojen hoitoon.

Gheetä käytetään myös joissain Maharishi Ayurvedan ravintolisissä, joissa sen tarkoitus on kuljettaa rasvaliukoiset kasvien vaikuttavat ainesosat soluihin.

Yksi-kaksi teelusikallista gheetä ateriaa kohti on sopiva annos. Mausteet ja niiden rasvaliukoiset antioksidantit voidaan aktivoida kiehauttamalla gheen seassa, miedolla lämmöllä.

Gheen valmistus:

Laita kilo suolatonta voita teräskattilaan tai pyrex-tyyppiseen lasiastiaan. Älä käytä teflon-pinnoitettuja astioita tai valurauta-astioita, ainoastaan puhtaasta teräksestä tai lasista valmistettuja astioita. Ghee valmistetaan aina ilman kantta, jotta vesi pääsee haihtumaan valmistuksen aikana.

1. Sulata ja kuumenna voi miedolla lämmöllä hellalla. Pidä hellan levy ykkösellä, korkeintaan kakkosella, koko valmistuksen ajan.

2. Seuraavan 30-40 minuutin aikana vesi haihtuu (noin 20% voista on vettä) ja maidon proteiini ilmaantuu vaahtona sulatetun voin pintaan ja myös laskeutuu kattilan pohjalle. Poista pinnalle kohoava proteiinivaahto useita kertoja valmistuksen aikana. Proteiini muuttuu kullanruskeaksi; jos se muuttuu tumman ruskeaksi, on lämpötila ollut liian korkea.

3. Kun ghee alkaa olla valmista, se on keskeltä läpikuultavaa ja pähkinäisen popcornin tuoksuista. Gheen valmistuminen vie noin 40 minuuttia ja jos voita on esim. 2kg, vie valmistuminen 45-60 minuuttia.

4. Ota ghee liedeltä ja anna sen seistä hetken. Kuori kaikki pinnalla oleva vaahto pois, jonka jälkeen voit kaataa gheen varovasti ja hitaasti lasisiin säilytysastioihin. Jos proteiini alkaa nousta kattilan pohjalta sekoittuen pinnalla olevaan kirkkaaseen gheehin, ainoa keino jatkaa on uudelleen kuumennus. Siivilöinti on turhaa, sillä paras keino on opetella kaatamaan ghee säilytysastioihin vakaalla kädellä niin, että proteiini jää kattilaan.

Tumma lasi tai keraaminen astia ovat hyviä säilytykseen. Käytössä oleva erä pitää säilyttää auringolta suojassa, huoneenlämmössä. Säilöttävä erä pidetään jääkaapissa, jossa se säilyy 2-3 kuukautta.
tallennettu
ghede
Vieras
« Vastaus #4 : 19.08.2013 21:57:02 »

Teeppä mulle tätä sideman ja lähetä paketissa koemaistiaiseksi? Tongue En jaksa itse yrittää. Embarrassed
tallennettu
Indium
Vieras
« Vastaus #5 : 20.08.2013 06:37:53 »

Hetkinen, pitääks toi vaahto nyt kerätä pois vai ei? Ohjeet on hiukka ristiriitaisia. Huh
tallennettu
Mirx
Satunnainen astroilija
*
Viestejä: 1


Profiili
« Vastaus #6 : 20.08.2013 07:56:16 »

Itsevalmistettu ghee on varmaan parasta, mutta etnisistä kaupoista saa gheetä peltipurkeissa. Mitä tästä sanovat ne, jotka ovat asiaan paemminn perehtyneet?
tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #7 : 20.08.2013 11:17:09 »

Hetkinen, pitääks toi vaahto nyt kerätä pois vai ei? Ohjeet on hiukka ristiriitaisia. Huh

"Virallinen" ohje (TM-"fanaatikoilta") on, että pitää kerätä.

Toveri, joka esitteli toisenlaisen ohjeen, on tietääkseni entinen käytettyjen autojen
kauppias ja joogalentäjä... LoL!
tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #8 : 20.08.2013 11:20:11 »

Itsevalmistettu ghee on varmaan parasta, mutta etnisistä kaupoista saa gheetä peltipurkeissa. Mitä tästä sanovat ne, jotka ovat asiaan paemminn perehtyneet?

Tuntuu ilmeiseltä, että itse valmistaen saa ainakin tuoretta ja luultavasti lähes ensiluokkaisesta
raaka-aineesta tehtyä (varsinkin, jos tietää mistä saisi kyyttölehmän maidosta kirnuttua?)... :Smiley
tallennettu
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry: