Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Kova pähkinäkaksikko sydäntauteja torjumaan?  (Luettu 18759 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« : 10.12.2013 10:08:57 »

Parapähkinä: runsaasti seleeniä?
Maapähkinä : ubikinonia eli ko-entsyymi Q10:ppiä?

Iltalehti:

Linköpingin yliopistosairaalassa tehdyn viisivuotisen tutkimuksen mukaan koentsyymi Q10 ja seleeni voivat auttaa jopa puolittamaan sydänsairauksien kuolinriskin. Sairaalassa tehtiin kokeita näiden aineiden yhdistelmällä.

- Tiesimme, että molemmilla yhdisteillä on roolinsa sydämen terveydessä, mutta kukaan ei ollut aiemmin tutkinut näiden kahden yhteisvaikutusta, kuvailee sairaalan ylilääkäri, kardiologian dosentti Urban Alehagen Expressen-lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 443 potilasta, joille annettiin päivittäin 200 mikrogrammaa seleeniä ja 200 milligrammaa Q10:tä. Kontrolliryhmä sai sokeripillereitä. Vertailuryhmäläiset saivat tutkimuksen aikana tuplasti enemmän kuolettavia sydänkohtauksia kuin antioksidantteja saaneet potilaat.

Antioksidantteja testattiin myös toisessa Linköpingissä tehdyssä tutkimuksessa yli neljälläsadalla sydämen vajaatoiminnasta kärsineellä potilaalla. Alehagenin mukaan seleenin ja Q10:n yhdistelmä vahvisti sydäntä ja lisäsi sen pumppausvoimaa.

tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #1 : 10.12.2013 10:33:29 »

Joo, onhan seleeninpuute ikävä juttu ja brasilian- eli parapähkinä on paras lähde. Sen iloja on että seleeni kun varastoituu, pari pähkinä'kuuria' vuodessa riittää.

Muutaman kerran vuodessa ostan semmoisen reippaat puoli kiloa parapähkinöitä ja vetäisen sen viikossa, niin siitä tulee vaikkapa nyt 600 g x 1917 mikrogrammaa/100 g = 11502 mikrogrammaa jaettuna aikuisen ikäiseni päivätarpeella eli 50 mikrogrammalla = 230 päivän seleenit varastoon kerralla.  Grin

Pähkinäallergikkoja ajatellen, tässä Fineli-elintarviketietopankin otos seleenistä - tämä otettu gluteenittomalla ruokavaliolla-valinnalla, ihan vaan sen vuoksi että en halunnut niitä viljoja näkyviin - lannoitteisiin lisätään seleeniä, eli kaikki viljanpuputtajat ovat kohtuullisen turvassa seleenivajeella, mutta tässä vaihtoehdot vaikka viljattomasti syövälle pähkinäallergikolle:
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2244&fuclass=all&specdiet=glutfree&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi

Parapähkinä on toki voittaja seleenin osalta:
Pähkinä, parapähkinä    1917.0 mikrogrammaa per 100 g

Mutta hyviä ovat myös:
Kananmunan keltuainen 34% kananmunan massasta   45.0 mikrogrammaa per 100 g
Juusto, puolikova juusto, rasvaa 5 %, polar/turunmaa   26.2 mikrogrammaa per 100 g

Tässä top-ten, lukema siis mikrogrammoja per 100 g ruoka-ainetta:
1   Pähkinä, parapähkinä     1917.0   
2   Munuainen, keitetty, suolaa   191.5   
3   Munuainen, paistettu, vehnäjauhoa   149.7   
4   Munuainen    135.0   
5   Tonnikala vedessä   78.0   
6   Mustekala   75.0   
7   Maksa, keitetty, suolaa   69.3   
8   Anjovis    68.0   
9   Maksapaisti   67.3   
10   Mustekala, friteerattu   66.4   

Maapähkinä  puolestaan on PAPUKASVI, se ei ole pähkinä ollenkaan. Sen lektiinit tuottavat ongelmia monille ihmisille (esim. minulle) ja se on melko korkeahiilihydraattinen, kuten pavuilla on tapana olla. Minä saan ubikinonini ensinnäkin oman maksani tuottamana - kolesterolisynteesi on 16-portainen ja ensimmäiset 10 porrasta tuottavat ubikinonia, siitä jatketaan sitten eteenpäin vielä 6 askelta kolesteroliin ja tästä syystä statiinit ovat myös vaarallisia; ubikinonisynteesi häiriintyy/estyy - ja lihatuotteista. Lisäksi syön sitä kiireisinä aikoina tai väsymystä tuntiessani purkista, mutta ubikinoli- muodossa, joka imeytyy sellaisenaan ja on siten ubikinonia tehokkaampaa.

Ubikinonia on pieniä määriä suht kaikissa eläinkunnan tuotteissa.
« Viimeksi muokattu: 10.12.2013 10:39:20 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #2 : 20.12.2013 09:22:28 »

Ei vitamiineista ja hivenaineista voi mitään yleispätevää sanoa, mutta hyvä perusperiaate on se että kaikki mahdollinen tulisi saada ihan rehellisestä ruuasta ja vain jos se ei onnistu niin sitten purkista. Hyvä esimerkki tästä on d-vitamiini, jota ei millään kalansyönnin määrälläkään saa Suomessa talvella tarpeeksi, kun se tehokkain saantitapa on ihon kautta auringosta, kalakin jää sille kirkkaasti kakkoseksi. Niinpä itse syön d-vitamiinia talvikaudella (noin loka-kesäkuu), mutta en kesällä.

Henkilökohtaiset erikoistarpeet ja elämäntapojen vaikutus kannattaa muistaa myös: Syön itse sinkkiä purkista jos en ole ko. päivänä syönyt lihaa, sillä minulla sattuu olemaan suurehko sinkintarve. Otan aminohappo L-tyrosiinia purkista eritoten kesäkaudella (talvella pikkuisen ylläpitomielessä), koska se on pigmentin esiaste ja sen avullla olen päässyt kokonaan eroon aurinkorasvoista: Minä ennen kalpea en ole sitä enää, enkä enää myöskään pala, vaan rusketun. Jokaisella voi olla tuollaisia omia erityistarpeita, joten jokainen joutuu täydentämään ravinteita purkista omalla tavallaan, toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Sen mitä lisäravinteita saa syödä minkäkin kanssa ja mitä ei, sen joudut googlaamaan, koska en tiedä eikä kiinnosta: JOs lisäravinteiden määrä käy sellaiseksi että moisia pitää edes miettiä, on ruokavaliossa jotain vikaa tai sitten niitä nappeja syödään turhaan. Tärkeänä pidän sen sijaan - ja tämä ei lukijoita yllättäne - eläinrasvan syömistä.  (Ja jos olisit laittanut googleen 'seleenin imeytyminen' olisit nähnyt heti ekan linkin ekassa lauseessa vastauksen ilman että sinun olisi tarvinnut mennä edes linkin taakse katsomaan: Seleeni imeytyy hyvin.)

Purkista saatu c-vitamiini on teollisesti valmistettua. Tämä tarkoittaa sitä, että vain puolet pillerin askorbiinihappomolekyyleistä on 'oikeakätisiä' toinen puoli on 'vääräkätisiä' eli sama molekyyli peilikuvana, jolloin se ei vaan toimi elimistössä. Mutta C-vitamiinia on helppo saada ruuasta ja parhaat sen lähteet saattavat yllättää monet, sillä hedelmiä ei kärkisijoilta löydy:
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2270&fuclass=all&specdiet=glutfree&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi

C-vitamiini on muuten ainoa vitamiini, jota ei voi saada eläinkunnan tuotteista. KAIKEN muun voi, jos vaivautuu esim. keittämään luuliemiä ja syömään myös muita osia eläimestä kuin rasvattomia paisteja ja fileitä. Ja jos suostuu syömään raakaa maksaa, saa sen C-vitamiininkin sieltä eläinkunnasta.  Grin

Lisäksi C-vitamiinin kohdalla on olemassa tällainen jippo:
Runsashiilihdyraattinen - siis THL:n meille suosittelema - ruokavalio  lisää C-vitamiinin tarvetta tällä tavalla:
Hiilihydraatit aiheuttavat insuliinineritystä -> insuliinii vaikuttaa munuaisten toimintaan -> munuaiset päästävät pissan mukana enemmän C-vitamiinia kehosta ulos kuin olisi tarkoitus. (Samaan hintaan se insuliini sitten myös estää munuaisia päästämästä ulos suolaa ja virtsahappoa riittäviä määriä, eli kihdin ja korkean verenpaineen riski kasvaa myös.)

Kasvisten ravinteiden osalta tällainen asia: Vain salaattivihannekset kannattaa syödä raakoina, kaikki muut kasvikset antavat ravinteensa kehoon paremmin jos ne syödään edes kevyesti kypsennettyinä ja ennen kaikkea runsaan eläinrasvan kera. Rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä on ihan turha toivoa vähärasvaisella ruokavaliolla. Ja kasvistanolit (joita on esim. Benecolissa) muuten sitten ESTÄVÄT rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä!

Tiedän siis kovin vähän loppujenlopuksi siitä miten niitä purkkipillereitä pitäisi käyttää, koska ne ovat aika turhanpäiväisiä. Poikkeuksena tästä erilaiset yksilölliset tarpeet ja ajoittaiset täsmäkuurit johonkin tiettyyn tarpeeseen: Niinkuin se kun 20 vuoden lakto-ovo-fisu-kasvissyönnin jälkeen sinkinpuute oli harventanut hiukseni pahasti; paitsi että aloin syödä lihaa, söin myös aika paljon sinkkiä purkista vuoden-pari ja nyt tukka on taas ok.

Summa summarum:
Ravinnon ravinteita ei kannata edes yrittää korvata purkkipillereillä, vaan kannattaa säätää sitä ruokavalioa. Erityisiin yksilöllisiin tarpeisiin tai kausittaisesti voi sitten nauttia purkista sitä mitä tietää tarvitsevansa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi:
- d-vitamiini talvikaudella
- B6-vitamiini juuri ennen kuukautisia - pitää minulta kuukautispäänsäryn pois
- magnesiumlisä alkoholin nauttimisen jälkeen
- L-tyrosiini korvaamaan aurinkorasva
jne.

Lisää summa-summarumia:
Hiilihydraattien vähentäminen pienentää c-vitamiinin tarvetta ja kaikki muut vitamiinit voi saada eläinkunnan tuotteista. Kannattaa katsoa paljonko ruoka-aineessa on ravinteita per kalori, ei suinkaan per 100 g. Tällä mittapuulla ne paljon hehkutetut viljat häviävät suunnilleen kaikille muille asioille paitsi sahajauholle.

Sekava perjantaisepustus tämä, mutta pääpointti lähinnä: Kun syö oikein ei tarvitse purkista kuin täsmäiskuja tiettyhin tarkoituksiin, ei jatkuvaa päivittäistä nappien napsimista.

tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #3 : 21.01.2014 09:29:46 »

Totta, parapähkinässä on seleeniä 1917 mikrogrammaa per 100 g kun päivämaksimi on 330 mikrogrammaa. Hieman yli 5 g parapähkinöitä päivässä riittää.

Muttamutta: En minä ainakaan pidä kaapissa kaikkea mitä on hyvä syödä ja syö kaikkea joka päivä, vaan syön asioita kuureina. Puoli kiloa parapähkinöitä = yli 200 päivän seleenit.  Grin  Seleeni varastoituu hyvin ja se että syö yhtäkkiä puoli kiloa parapähkinöitä EI tuota yliannosta välittömästi, vaan siihen tarvitaan pidempi altistus.

Tai ainakaan minä en ole saanut näitä seleenin yliannostusoireita siitä että syön muutaman kerran vuodessa kuurina sen puolisen kiloa tai enemmänkin parapähkinöitä:
"Ensimmäiset yliannostuksen oireet ovat, että hengitys alkaa haista valkosipulilta. Yliannostuksen merkkejä ovat väsymys, pahoinvointi, hiusten lähtö, kynsivaurioita, iho-oireet, hampaiden irtoaminen ja hermostomuutokset."

(http://www.ilife.fi/vitamiinit-ja-kivennaisaineet/kivennaisaineet/seleeni/)

Mutta katsokaapa tätä listaa, eniten seleeniä sisältävät elintarvikkeet:
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2244&fuclass=all&specdiet=none&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi

Eli ei hurvitella sitten kananmunilla, maksalla, munuaisilla tms. myöskään liikaa! Noh, vitsivitsi, suomessa oikeasti seleeniyliannos on mahdollinen lähinnä tosiaan niin että syö päivittäin suuren määrän parapähkinöitä pidemmän aikaa.

Itse säilytän kaikki pähkinät jääkaapissa. Tässä rasvalukemia joiden perusteella huomaa että kannattaa:
Makadamiapähkinä 77% rasvaa
Pekaanipähkinä 71%
Parapähkinä 66% rasvaa
Saksanpähkinä 65,21%
Hasselpähkinä 61%
Manteli 54%

Minulle rasvaa yli 50% on jo syy säilyttää jääkaapissa, tosin pähkinät eivät kauaa minulla kaapissa härskiinny.

Tässä matalarasvaisimmat:
Cashewpähkinä 43,66%
Maa'pähkinä' 43%

(Näitä kahta en itse syö, koska cashew ei sovi minulle ja maapähkinä ei ole pähkinä vaan papukasvi.)




tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #4 : 21.01.2014 12:04:24 »

Varokaa ihmeessä parapähkinää, sillä se sisältää runsaasti seleeniä. Riittää kun ottaa n.3 parapähkinää/vrk. Kannattaa parapähkinät pitää jääkaapissa, sillä siinä on niin paljon rasvaa että se helposti härskiintyy huoneenlämmössä.

Saksanpähkinä on todella terveellistä ja riittää kun ottaa n. 13 pähkinää/vrk

Viime vuosituhannen puolella jokin TV:n ajankohtaisohjelma pyysi vapaaehtoisia
testaaman reiluhkoja seleeniannoksia (muistaakseni ainakin 1 mg/vrk). En jaksa muistaa
kuinka pitkään he "nauttivat" seleeniä. Olisikohan ollut muutaman viikon?

Yksi nuorehko miespuolinen vapaaehtoinen totesi, että ainakin hänen näkönsä
parani selvästi. Muiden kokemia vaikutuksia en muista, mutta taisivat olla enimmäkseen
positiivisia. Noh, itseasiassa en muista edes oliko mukana useampia koehenkilöitä... idiot2

« Viimeksi muokattu: 21.01.2014 12:52:41 kirjoittanut sideman » tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #5 : 21.01.2014 13:02:51 »

Seleeni on aiemmin ollut ongelmallinen saannin kannalta ainakin täällä Suomessa jossa maaperän seleenipitoisuus on hyvin pieni. Tämä on jo korjaantunut niiden osalta jotka syövät kotimaisia viljoja sillä, että teollisiin lannotteisiin lisätään seleeniä. Normaalilla leivän/puuron jne syönnillä saa siis riittävät seleenit.

Sitten taas jos ei syö mitään viljoja missään muodossa, kuten minä, niin pari-kolme 'kuuria' vuodessa puolella kilolla parapähkinöitä ja se on sitten siinä, vähän yläkanttiin vielä varmuuden vuoksi.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #6 : 30.01.2014 13:56:38 »

Jos hoitsut alkavat yhtään häiritä tai itseä alkaa yhtään huolettaa, niin tämä tieto riittää:

Suomessa se normaalin kokonaiskolesterolin yläraja jonka jälkeen lääkitystä suositellaan on 5.

Ruotsissa se on 7.

Muuttamalla Suomesta Ruotsiin saa siis kolesterolinsa normalisoitua jos se on yli viiden.  Grin

(Saksassa ko. raja on muuten lääketehtaiden lobbauksen ansiosta 4,5 - eli 70% Saksan kansasta muka 'sairaita')
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Alcedo
Kanta-astroilija
***
Viestejä: 432


Jeh!


Profiili
« Vastaus #7 : 30.01.2014 14:53:52 »

Lisäksi jos kolesteroliarvot huolettavat niin luehan
Kendrickin "Ei sittenkään kolesteroli" -kirja. Vähän
toisenlaista näkemystä tarjoaa.  Wink
tallennettu

Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #8 : 31.01.2014 10:20:14 »

Juu, Kendrickin kirjaa voi suositella tosiaan oikein lämpimästi. Mies vielä kirjoittaa kivan huumorintajuisesti, esim. kerrottuaan jostain täysin älyttömästä teoriasta tai tutkimusasetelmasta toteaa vaikkapa "...pauke jonka kuulette johtuu siitä että hakkaan päätäni seinään."  Grin
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #9 : 31.01.2014 12:58:21 »


Margariinia en missään nimessä ryhdy syömään ja ainoastaan hyvin tarkan harkinnan jälkeen kol.lääkkeitä, eipä niissä muita taida olla ku ne statiinit.


Jos vaihtoehdot olisivat jokin statiini tai vaikkapa Benecol, uumoilen, että Benecolin osalta ikävien sivuvaikutusten
riskit ovat selvästi hintsummat...

 Huh
tallennettu
body electric
Astroholisti
*****
Viestejä: 1092



Profiili
« Vastaus #10 : 31.01.2014 13:07:55 »


Margariinia en missään nimessä ryhdy syömään ja ainoastaan hyvin tarkan harkinnan jälkeen kol.lääkkeitä, eipä niissä muita taida olla ku ne statiinit.


Jos vaihtoehdot olisivat jokin statiini tai vaikkapa Benecol, uumoilen, että Benecolin osalta ikävien sivuvaikutusten
riskit ovat selvästi hintsummat...

 Huh

Niin - mutta minkä takia mun pitäis syödä periaatteessa mitään laatikkorasvaa, voinhan mä laittaa satunnaisen leivän päälle esim tuorejuustoa tai tonnikalaa, paistamiseen neitsytkookoöljyä ja salaatteihin oliiviöljyä.
Tietenki benecolia mainostetaan terveysvaikutteisena tuotteena jota kannattaa syödä ihan sen itsensä takia, mutta enpä tiedä, ei kyllä houkuttele.
Tiedän että kaikki terveellinen ei haise hyvälle mutta margariinin saapasrasvan tuoksu kyllä epäilyttää mua.
tallennettu

.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #11 : 31.01.2014 13:13:29 »


Margariinia en missään nimessä ryhdy syömään ja ainoastaan hyvin tarkan harkinnan jälkeen kol.lääkkeitä, eipä niissä muita taida olla ku ne statiinit.


Jos vaihtoehdot olisivat jokin statiini tai vaikkapa Benecol, uumoilen, että Benecolin osalta ikävien sivuvaikutusten
riskit ovat selvästi hintsummat...

 Huh

Väärin. Benecolissa ja vastaavissa on kasvisstanoleja jotka saattavat toki laskea kokonaiskolesterolia - millä ei ole itse asiassa mitään väliä varsinkin kun matala kokonaiskolesteroli korreloi suuremman kuolleisuuden ja muuten myös itsemurhien ja masennuksen kanssa - mutta myöskin muunmuassa häiritsevät KAIKKIEN rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä.

Lopputulema on nimenomaan ollut näemmä se, että matala kolesteroli korreloi kaikenlaisen ikävän kanssa, eli ensinnäkin kokonaiskolesteroliarvon perusteella ei kannata tehdä yhtään mitään sellaisenaan (vaan jos epäilyttää niin mitata ne apoA1 ja apoB ja niiden välinen suhde) ja toiseksi KAIKKI keinotekoiset keinot kolesterolin laskemiseksi - myös kasvisstanolit - tuottavat enemmän haittaa kuin hyötyä.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #12 : 31.01.2014 13:19:42 »

Niin - mutta minkä takia mun pitäis syödä periaatteessa mitään laatikkorasvaa, voinhan mä laittaa satunnaisen leivän päälle esim tuorejuustoa tai tonnikalaa, paistamiseen neitsytkookoöljyä ja salaatteihin oliiviöljyä.

Todennäköisesti sinun ei kannatakaan syödä mitään laatikkorasvaa ja se satunnainen leipä on se mikä nostaa sitä LDL kolesterolia, ei se mitä leivän päälle laitat; sen vaarallisen pienipartikkelisen LDL kolesterolin määrä korreloi syötyjen hiilihydraattien määrään niin tarkasti, että sitä mitataan kun halutaan esim. tarkistaa oliko ihminen pitänyt ruokapäiväkirjaansa rehellisesti.  Grin

 Kokonaiskolesteroli voi aivan hyvin olla vaikka arvoa 7 (ruotsissa normaalin yläraja), jos ne apoA1 ja apoB ovat oikeissa lukemissa ja LDL ei ole sitä vaarallista pienipartikkelista versiota LDLää (ei selviä normaaleissa kolesterolimittauksissa vaan pitää tsekata erikseen).

MItään keinotekoisia keinoja - kasvisstanolit mukaan lukien - ei ole hyödyllistä käyttää pelkän korkean kokonaiskolesterolin perusteella, korkeasta kokonaiskolesterolista kun on näytetty olevan enemmän hyötyä kuin haittaa, eritoten naisille.

Hiilihydraatit nostavat vaarallisen pienipartikkelisen LDL:n määrää, eläinrasva itsessään näyttäisi olevan kohtuullisen viaton.

Mikä on muuten voissa vikana, sitä kun et maininnut ollenkaan?

Minun kokonaiskolesterolini siis laski arvosta 4,8 arvoon 4,4 kun jätin viljat ja sokerit pois ja rupesin syömään vähintään 100 g voita päivässä.  Grin
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #13 : 03.02.2014 13:19:55 »

Lopetin itse kauralesepuuronkin syömisen, koska se alkoi närästää. Ehkä kannattaa kokeilla vaikka puurotonta viikkoa ja katsoa jos ruokatorvi rauhoittuisi sillä?

Vatsan toiminnan kannalta olennaisia ovat LIUKOISET kuidut, eivät liukenemattomat sellukuidut, joita puurostasi saat. Ne sellukuidut raapivat suolenseinää jolloin suoliparka puolustautuu limaa erittämällä ja SE on se syy miksi ne nopeuttavat ruuansulatusta. Sama idea kuin jos yrittäisi edistää liman poistumista edistämällä yskimistä tupakoimalla.

Se mitä vatsa toimiakseen tarvitsee, on riittävästi niitä liukoisia kuituja. Niitä on vihanneksissa, hedelmissä, juureksissa ja jopa lihassa on niitä noin 20%. Riittävästi liukoisia kuituja ja rasvaa - esim sitä voita - niin vatsan pitäisi kyllä toimia. Aina toki jos vaihtaa ruokavalioaan voi mennä jokunen päivä totutteluun, mutta periaatteessa vatsan toiminta ei edellytä sellukuituja.

PAITSI: Ne viljat itsessään haittaavat ja hidastavat ruuansulatusta, minulla ainakin. Niinpä voisi ironisesti todeta, että kovia sellukuituja tarvitaan auttamaan sellaista ruuansulatusta, jota viljansyönti hidastaa ja haittaa.  Grin Eli pitää syödä viljaa, jotta saisi viljan itsensä aiheuttamat ruuansulatusongelmat ratkaistua.  idiot2

Viljat ja sokeri ovat erinomaisen helppo tapa saada nimenomaan se LDL kolesteroli koholle.

Joskus myös elintarvikkeiden sakeuttamisaineet voivat sotkea ruuansulatuksen: Söin kerran kokeeksi sellaisen paljonpuhutun ruuansulatusta edistävän jugurtin, kun ilmaiseksi käteen lyötiin. Seuraus: Vatsani joka yleensä toimii kuin kello, lakkasi kokonaan toimimasta puoleksitoista vuorokaudeksi. Ja sisällysluettelon 'muunnettu tärkkelys' on se jota tuosta eniten epäilen.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #14 : 02.04.2015 10:09:11 »

Jos vaihtoehdot olisivat jokin statiini tai vaikkapa Benecol, uumoilen, että Benecolin osalta ikävien sivuvaikutusten
riskit ovat selvästi hintsummat...

Kasvisteroleilla on ihan oma riskinsä ja se on sepelvaltimotaudin lisääntyminen:
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2015/03/steroids.html

Ja itse tutkimusabstrakti:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25814070

"Patients with concomitant coronary artery disease are characterized by increased deposition of plant sterols, but not cholestanol in aortic valve tissue. Moreover, patients with concomitant coronary artery disease were characterized by increased oxyphytosterol concentrations in plasma and aortic valve cusps".
« Viimeksi muokattu: 02.04.2015 10:15:09 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
 
Siirry: