Ei vitamiineista ja hivenaineista voi mitään yleispätevää sanoa, mutta hyvä perusperiaate on se että kaikki mahdollinen tulisi saada ihan rehellisestä ruuasta ja vain jos se ei onnistu niin sitten purkista. Hyvä esimerkki tästä on d-vitamiini, jota ei millään kalansyönnin määrälläkään saa Suomessa talvella tarpeeksi, kun se tehokkain saantitapa on ihon kautta auringosta, kalakin jää sille kirkkaasti kakkoseksi. Niinpä itse syön d-vitamiinia talvikaudella (noin loka-kesäkuu), mutta en kesällä.
Henkilökohtaiset erikoistarpeet ja elämäntapojen vaikutus kannattaa muistaa myös: Syön itse sinkkiä purkista jos en ole ko. päivänä syönyt lihaa, sillä minulla sattuu olemaan suurehko sinkintarve. Otan aminohappo L-tyrosiinia purkista eritoten kesäkaudella (talvella pikkuisen ylläpitomielessä), koska se on pigmentin esiaste ja sen avullla olen päässyt kokonaan eroon aurinkorasvoista: Minä ennen kalpea en ole sitä enää, enkä enää myöskään pala, vaan rusketun. Jokaisella voi olla tuollaisia omia erityistarpeita, joten jokainen joutuu täydentämään ravinteita purkista omalla tavallaan, toiset enemmän ja toiset vähemmän.
Sen mitä lisäravinteita saa syödä minkäkin kanssa ja mitä ei, sen joudut googlaamaan, koska en tiedä eikä kiinnosta: JOs lisäravinteiden määrä käy sellaiseksi että moisia pitää edes miettiä, on ruokavaliossa jotain vikaa tai sitten niitä nappeja syödään turhaan. Tärkeänä pidän sen sijaan - ja tämä ei lukijoita yllättäne - eläinrasvan syömistä. (Ja jos olisit laittanut googleen 'seleenin imeytyminen' olisit nähnyt heti ekan linkin ekassa lauseessa vastauksen ilman että sinun olisi tarvinnut mennä edes linkin taakse katsomaan: Seleeni imeytyy hyvin.)
Purkista saatu c-vitamiini on teollisesti valmistettua. Tämä tarkoittaa sitä, että vain puolet pillerin askorbiinihappomolekyyleistä on 'oikeakätisiä' toinen puoli on 'vääräkätisiä' eli sama molekyyli peilikuvana, jolloin se ei vaan toimi elimistössä. Mutta C-vitamiinia on helppo saada ruuasta ja parhaat sen lähteet saattavat yllättää monet, sillä hedelmiä ei kärkisijoilta löydy:
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2270&fuclass=all&specdiet=glutfree&items=100&from=top&portion=100g&lang=fiC-vitamiini on muuten ainoa vitamiini, jota ei voi saada eläinkunnan tuotteista. KAIKEN muun voi, jos vaivautuu esim. keittämään luuliemiä ja syömään myös muita osia eläimestä kuin rasvattomia paisteja ja fileitä. Ja jos suostuu syömään raakaa maksaa, saa sen C-vitamiininkin sieltä eläinkunnasta.
Lisäksi C-vitamiinin kohdalla on olemassa tällainen jippo:
Runsashiilihdyraattinen - siis THL:n meille suosittelema - ruokavalio lisää C-vitamiinin tarvetta tällä tavalla:
Hiilihydraatit aiheuttavat insuliinineritystä -> insuliinii vaikuttaa munuaisten toimintaan -> munuaiset päästävät pissan mukana enemmän C-vitamiinia kehosta ulos kuin olisi tarkoitus. (Samaan hintaan se insuliini sitten myös estää munuaisia päästämästä ulos suolaa ja virtsahappoa riittäviä määriä, eli kihdin ja korkean verenpaineen riski kasvaa myös.)
Kasvisten ravinteiden osalta tällainen asia: Vain salaattivihannekset kannattaa syödä raakoina, kaikki muut kasvikset antavat ravinteensa kehoon paremmin jos ne syödään edes kevyesti kypsennettyinä ja ennen kaikkea runsaan eläinrasvan kera. Rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä on ihan turha toivoa vähärasvaisella ruokavaliolla. Ja kasvistanolit (joita on esim. Benecolissa) muuten sitten ESTÄVÄT rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä!
Tiedän siis kovin vähän loppujenlopuksi siitä miten niitä purkkipillereitä pitäisi käyttää, koska ne ovat aika turhanpäiväisiä. Poikkeuksena tästä erilaiset yksilölliset tarpeet ja ajoittaiset täsmäkuurit johonkin tiettyyn tarpeeseen: Niinkuin se kun 20 vuoden lakto-ovo-fisu-kasvissyönnin jälkeen sinkinpuute oli harventanut hiukseni pahasti; paitsi että aloin syödä lihaa, söin myös aika paljon sinkkiä purkista vuoden-pari ja nyt tukka on taas ok.
Summa summarum:
Ravinnon ravinteita ei kannata edes yrittää korvata purkkipillereillä, vaan kannattaa säätää sitä ruokavalioa. Erityisiin yksilöllisiin tarpeisiin tai kausittaisesti voi sitten nauttia purkista sitä mitä tietää tarvitsevansa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi:
- d-vitamiini talvikaudella
- B6-vitamiini juuri ennen kuukautisia - pitää minulta kuukautispäänsäryn pois
- magnesiumlisä alkoholin nauttimisen jälkeen
- L-tyrosiini korvaamaan aurinkorasva
jne.
Lisää summa-summarumia:
Hiilihydraattien vähentäminen pienentää c-vitamiinin tarvetta ja kaikki muut vitamiinit voi saada eläinkunnan tuotteista. Kannattaa katsoa paljonko ruoka-aineessa on ravinteita per kalori, ei suinkaan per 100 g. Tällä mittapuulla ne paljon hehkutetut viljat häviävät suunnilleen kaikille muille asioille paitsi sahajauholle.
Sekava perjantaisepustus tämä, mutta pääpointti lähinnä: Kun syö oikein ei tarvitse purkista kuin täsmäiskuja tiettyhin tarkoituksiin, ei jatkuvaa päivittäistä nappien napsimista.