sideman
|
|
« Vastaus #2 : 08.01.2014 00:46:26 » |
|
Mitäpä siitä käävästä pitäiskään irrota? Luettelo Wikistä koskien sitä mitä kaikkea kääpä sisältänee. Irronneeko niitä teehen juuri ollenkaan, kas siinä kysymys... Energia; 159,4 kcal/100 g. Proteiinit: 2,40-2.47 %. Hiilihydraatit: 71,9-75,8 %, joista 32,6 % lingiinejä. 12,0 % beetaglukaaneja. Rasvat: 2,37-2,40 %. Kuiva-aine: 90,7 %. Vesi: 9,26-13,2 %. Tuhka: 1,6-14,5 %. Kuitu, liukenematon: 61 % Kuitu, liukeneva: 3,9 %. Hivenaineet: boori, kromi, kupari, mangaani, seleeni ja sinkki. Kivennäisaineet: antimoni, barium, vismutti, kalsium, cesium, rauta, germanium, magnesium, fosfori, kalium, rubidium, pii ja rikki. Muut ainesosat: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, D2-vitamiinit, beeta-D-glukaanit, proteiineihin kiinnittyneet xylogalaktoglukaanit, alfaglukaanit, heteroglukaanit, lanosterolit, ergosterolit, betuliini, betuliinihappo, lupeoli ja muita betuliinijohdannaisia, melaniinit, superoksididismutaasi (SOD), useita fenolihappoja, polyfenoleja, oksidoituneet triterpeenit, peptidejä, inotidoli, inobliinit A-C, felligridiinit D, E ja G, styrylpyrooni, tanniinit, ergosteroli peroksidit, triterpenoidaaliset saponiinit, ainakin 20 erilaista lanostaani-tyypin triterpeeniä, 15 flavonoidia, 9 bentsoehapon johdannaista, 10 hispidiinin analogia, ainakin 58 eri eteeristä öljyä ja 15 eri aminohappoa.[6]
Pakurikääpä sisältää yli 200 tunnistettua yhdistettä, joista eniten tutkittujen joukossa monet beetaglukaaneina tunnetut monimutkaiset sokeriyhdisteet. Sienten solukalvot koostuvat pääasiassa beetaglukaaneista, kitiinistä, alfaglukaaneista ja glykoproteiineista. Pakurikäävästä on tunnistettu ainakin 27 eri beetaglukaania, joiden pitoisuudet vaihtelevat sienissä kasvupaikasta riippuen. Vuonna 2008 tutkijat löysivät villeistä pakurikäävistä 8,1-10,7 g/100 g beetaglukaaneja. Toisessa analyysissä pakurikääpäjauhe sisälsi 81,9 mg/g beeta 1,3-1,6-glukaaneja ja 149,4 mg/g alfaglukaaneja.lähde?
|