Tarkka säätö ei auta:
Olen ollut aikoinaan yhtenä koekaniineista 2 vuotta kestäneessä kasvissyöjien d-vitamiinitutkimuksessa ja ruokapäiväkirjani analysoitiin tutkijoiden toimesta, veriarvoja mitattiin jne. Tutkijoiden mukaan ruokavalioni oli oikein hyvin koostettu ja sain siitä kaiken tarvitsemani, paitsi sitä tutkittua d-vitamiinia talvikaudella (Tutkimus johtikin sitten suositukseen että varsinkin kasvissyöjien mutta todennäköisesti ihan kaikkien kannattaisi talvikaudella syödä d-vitamiinia purkista.)
Tästä huolimatta olin huomattavasti sairaampi kaikin puolin kuin nyt 20 vuotta vanhempana kun syön lajinmukaista ravintoa.
Mutta liha ei ole se pointti, eli lajinmukaisesti voi syödä ilman että söisi nisäkkään lihaa. Kaikkein tärkein tekijä on se eläin
RASVA, sitä tarvitsee niin keskushermosto, solukalvot kuin keuhkoja suojaava ja kaasunvaihdon mahdollistava surfaktanttikin. Täysvegaanien yleisimmät ongelmat liittyvätkin allergioihin ja keskushermoston ongelmiin. Se paljon ja turhaan parjattu punainen liha on sen sijaan tärkeydeltään toissijainen ja kasvissyöjänkin olisi hyvä vaikka suostua syömään voita, sekin auttaisi paljon.
Luitko tutkimusabsraktin ja millä tavoin jäi epäselväksi se syy-seuraussuhde?
Intiassa kasvissyönti on hyvin yleistä ja sairausluvut ovatkin sen mukaisia. Erityisesti köyhä kansanosa, jolla ei ole varaa voihin vaan joka käyttää sen sijaan halpoja kasviöljyjä sairastuu mm. tiettyihin ruuansulatuskanavan syöpiin aikamoisella prosentilla. Intiassakin ne joilla on varaa voihin ja maitoon ovat terveempiä kuin täysvegaanit...
Ja tässä vähän luettavaa kasvissyönnin seurauksista.
Lukuohje näille: Nämä ovat blogikirjoituksia, joka kirjoituksessa on kuitenkin lyhytkuvaus tutkimuksen tuloksista, sekä linkki itse tutkimusabstraktiin. Jos haluaa nähdä sen 'kova tiede' osuuden, niin pitää sitten klikata sitä linkkiä eikä vain lukea blogia.
Vegan diets may lead to malnutrition and growth retardation in infants
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2011/05/vegan-diets-may-lead-to-malnutrition.htmlAncel Keys 6 countries study actually shows the more animal fat and animal protein you eat, the longer you live!
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2011/12/ancel-keys-6-countries-study-actually.htmlSoy's link to birth defects
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2011/03/soys-link-to-birth-defects.htmlVegetarian men have lower testosterone levels
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/10/vegetarian-men-have-lower-testosterone.htmlVegetarians at greater risk of eating disorders and suicide
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/09/vegetarianisms-connection-with-eating.htmlHalf of anorexia nervosa patients are vegetarian, despite only 3.2% of the population been vegetarian
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/09/half-of-anorexia-nervosa-patients-are.htmlIron deficiency attributed to inadequate intakes of flesh foods combined with high intakes of dietary fiber, phytate, and tannins that inhibit absorption of dietary iron
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/09/iron-deficiency-attributed-to.htmlVegetarians at increased risk of stroke, myocardial infarction, pulmonary embolism and the blockage of blood vessels to other parts of the body
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/08/vegetarians-at-increased-risk-of-stroke.htmlVegetarians at higher risk of heart disease than omnivores
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegetarians-at-higher-risk-of-heart.htmlEivätkä munat ja maitokaan lisänä riitä:
Long-Term Ovo-Lacto Vegetarian Diet Impairs Vitamin B-12 Status in Pregnant Women
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/long-term-ovo-lacto-vegetarian-diet.htmlVegetarians vitamin B12 and D intakes are well below recommendations
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegetarians-vitamin-b12-and-d-intakes.htmlVegetarians are nearly twice as likely to diet frequently as nonvegetarians, four times as likely to engage in intentional vomiting and eight times as likely to use laxatives for weight control
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegetarians-are-nearly-twice-as-likely.htmlVähän aiheen vierestä mutta kuitenkin:
Humans are not adapted to a cereal-based diet
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/humans-are-not-adapted-to-cereal-based.htmlThe importance of animal protein for human health
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/importence-of-animal-protein-for-human.htmlJa siitä vaan pavuilla ja viljoilla korvaamaan eläinproteiineja:
Grains and beans containing lectin cause rheumatoid arthritis
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/grains-and-beans-containing-lectin.htmlVegans and vegetarians have high iodine deficiencies
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegans-and-vegetarians-have-high-iodine.htmlVegetarians at risk of tuberculosis
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegetarians-at-risk-of-tuberculosis.htmlMaternal vegan diet causing a serious infantile neurological disorder
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/maternal-vegan-diet-causing-serious.htmlMother's who have vegetarian diets may cause lethargy and failure to thrive in their babies.
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/mothers-who-have-vegetarian-diets-may.htmlVegetarian diets can lead to imparied growth, rickets and iron-deficiency anemia
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegetarian-diets-can-lead-to-imparied.htmlMultiple Nutritional Deficiencies in Infants From a Strict Vegetarian Community
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/multiple-nutritional-deficiencies-in.htmlA mother's vegetarian diet cause severe aneamia and brain damage in her child
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/mothers-vegetarian-diet-cause-severe.htmlVegan diets may not be nutritionally adequate
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegan-diets-may-not-be-nutritionally.htmlVegan and macrobiotic diets: a form of child abuse
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/vegan-and-macrobiotic-diets-form-of.htmlSudden death in vegans
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/05/sudden-death-in-vegans.htmlElderly advised to eat animal foods to retain cognition
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/elderly-advised-to-eat-animal-foods-to.htmlVitamin B12 deficiency in breastfed children of vegetarian mothers leads to Neurologic Impairment
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vitamin-b12-deficiency-in-breastfed.htmlVegetarians have shrinking brains
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegetarians-have-shrinking-brains.htmlPotatoes increase risk of colon cancer
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/potatoes-increase-risk-of-colon-cancer.htmlVegetables increase risk of colon cancer
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegetables-increase-risk-of-colon.htmlThe most healthy people in Europe are inhabitants of Iceland, Switzerland and Scandinavia, consuming great amounts of food of animal origin
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/most-healthy-people-in-europe-are.htmlVegans at risk of heart disease because of lowered B vitamin levels and elevated homocysteine
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegans-at-risk-of-heart-disease-because.htmlHumans have a large brain because of their evolutionary high quality meat diet
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/humans-have-large-brain-because-of.htmlVegetarians at risk as advanced glycation end products (AGEs) may play an important adverse role in process of heart disease, diabetes, aging and chronic renal failure.
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegetarians-at-risk-as-advanced.htmlAdvanced glycation end products (AGEs) in long-term vegetarians
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/advanced-glycation-end-products-ages-in.htmlVegetarian diets deficient in nutrients
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegetarian-diets-deficient-in-nutrients.htmlVegetarians have slightly higher death rates compared to non-vegetarians
http://healthydietsandscience.blogspot.fi/2010/04/vegetarians-have-slightly-higher-death.htmlSe nyt vaan on niin, että kun ihmiskeho on kehittynyt tähän muotoonsa ja aivokapasiteettiinsa nimenomaan eläinrasvan ja lihan ansiosta, niin varsinkin sen eläinrasvan syömättä jättäminen vaikuttaa sitten monenlaisiin asioihin.