Väitetään...
Noh, tuotahan väittää sama taho, joka käskee syömään hiilihydraatteja niin paljon päivittäin, että tuon hiilihydraattimäärän tuottama insuliinin määrä vaikuttaa munuaisiin tällä tavoin:
- Munuaiset pidättävät suolaa elimistössä enemmän kuin olisi tarkoitus
- Munuaiset pidättävät virtsahappoa elimistössä enemmän kuin olisi tarkoitus
- Munuaiset päästävät virtsan mukana enemmän C-vitamiinia pois elimistöstä kuin olisi tarkoitus
Niinpä Terveyden Hävittämisen Laitoksen suolasuositukset ovat kyllä konsistentteja sen muiden suositusten kanssa: Jos vetää sianlihotusmääriä hiilihydraatteja, niin silloin onkin vältettävä suolaa viimeiseen asti sen insuliinin munuais-vaikutusten vuoksi. Tämä tosin on vaikeaa, koska iso osa ihmisten suolasta tulee tämän saman laitoksen siunaamasta leivästä ja teollisista elintarvikkeista.
Jos taas syö tuoreista raaka-aineista tehtyä ruokaa jonka makrosuhteet ovat enemmän ihmiselle lajityypilliset, niin ei tule tuota insuliinin vaikutusta munuaisiin ja suolaa (mutta huom, luonnollista suolaa, ei teollisesti putsattua!) voi syödä huoleti sen verran kuin suussa maistuu hyvältä - makuaisti kertoo hyvinkin tarkasti onko suolan tarvetta vai ei, kun sitä ei ole häiritty teollisilla elintarvikkeilla ja lisäaineilla.
Minä jouduin lisäämään suolan käyttöä reippaasti tiputettuani hiilihydraattimäärää, rupesi tulemaan nimittäin kramppeja vaikka magnesiumin saanti oli kunnossa, suola auttoi sitten siihen.
Summa summarum: Suolasta ei tarvitse huolehtia, ellei muutenkaan syö kuten THL suosittaa.