Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Suolaton voi?  (Luettu 13734 kertaa)
0 jäsentä ja 3 vierasta katselee tätä aihetta.
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #15 : 20.11.2014 13:28:18 »

Korostan vielä tätä: englanninkielisessä translitteraatiossa on pyritty siihen, että sana ääntyy jotakuinkin
kuin hindissä (ei siis sanskritissa, jossa sana on ghRta). Mielestäni englannin "surkeaa" oikeinkirjoitusta
ei kannata tuoda suomeen, jonka oikeinkirjoitus on niin foneettista kuin se ilman erikoismerkkejä (paitsi ä jaö)
on mahdollista latinalaisella kirjaimistolla.

Itse pohdin ihan vaan asiayhteyden perusteella:
Kukaan ei löydä kirkastetusta voista mitään tietoa internetistä jos kirjoittaa googleen 'ghii' mutta kun kirjoittaa 'ghee' niin jopas löytyy. Tekstuaalisessa ympäristössä se on siis selkeästi parempi valinta.

Sitten taas jos ketjun aihe on vaikka 'näin äännät sanskriittia oikein' niin sitten toki kannattaa kirjoittaa suomalaiselle järkevästi fonetiikan osalta.

Anekdootti aiheesta, eli suomalainen ääntää just niinkuin  kuin kirjoitettiin:
Tiesitkö että Hurriganesin Remu sai kaikki laulunsanat foneettisena tekstinä eteensä, koska ei osannut englantia. Yhden levyn kohdalla pistettiinkin sitten vahingossa tuo foneettinen muoto levynkannen biisilistaan ja niin kappaleesta 'It's allright, it's allright' tulikin 'Shorai, shorai.'  Grin
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #16 : 28.11.2014 11:06:32 »

Teinpä purkillisen ghee'tä (lausu: ghii). Voipaketissa on teksti SUOLAAMATON, ei siis SUOLATON.

Gheen valmistamisen kriittisin vaihe on ihan lopussa: kaikki vesi pitäisi saada voista kiehutettuapois, mutta
kattilan pohjalla olevat proteiinihippuset, tai mitkä lie, eivät saisi palaa! Ayurvedan (aajurveedan) mukaan
ghee/ghii on pilalla jos noin käy!

 :Smiley    Grin
« Viimeksi muokattu: 28.11.2014 12:13:41 kirjoittanut sideman » tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #17 : 28.11.2014 18:30:02 »

Kaikkiin suolaamattomiinkin tuotteisiin, kuten vaikkapa maitoon, tulee kohta pakkausmerkintöihin pakollisena suolan määrä (natriumina kaiketi), joten tuolle sanalle suolaamaton tullee entistä enemmän painoarvoa. Mä ain keittelen gheetä, kunnes se nätisti rusehtaa. Yleensä se tavara pohjalla rusehtaa myös enemmän kuin vähän.   :Smiley

Saattaa olla niin, että väriä parempi kriteeri on lopputuotteen tuoksu. Sen pitäisi tuoksahtaa "pähkinäiseltä"?
Jos tuoksuu palaneelta, se ei liene AV-kriteerien mukaan erinomainen seikka...

tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #18 : 29.11.2014 15:07:32 »


Ajattelin kokeilla modifioitua "ekle-terapiaa" ja nauttia(?) ghiitä ihan sellaisenaan
päivittäin jonkin verran. Olisikohan esim. pari teelusikallista päivässä riittävä määrä?

 Cheesy
tallennettu
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
 
Siirry: