Kyllä, markkinatalousvetoinen maailma jossa ihmisiä määritellään voittajiini ja luusereihin on automaattisesti kova maailma. Onneksi yksilö voi kuitenkin valita miten maailmaa katsoo, eikä sitä ole mikään pakko katsoa markkina-silmälasien läpi:
Runsaaseen viiteen miljoonaan mahtuu kaikenlaisia ihmisiä ja otsikon 'KOVA MAAILMA' on itse asiassa
markkinatalous-arvojen hallitsema maailma: Maailmasta tulee kova, kun lainsäädännön voimin kielletää pörssiyhtiöitä asettamatta mitään tavoitetta ylemmäksi kuin lain säätämä tärkein tavoite, joka on osakkeenomistajien voittojen maksimointi. Tämä 'tiristetään mistä tahansa voitot isommiksi' - ajattelu on levitessään yrityselämän ulkopuolelta koko yhteiskuntaan, aiheuttanut sitten toki arvojen kovenemista siinä määrin, että on alettu puhua jopa 'parisuhdemarkkinoista' ja ihmisten 'markkina-arvosta parisuhdemarkkinoilla.' Media myös toitottaa 'markkinat ovat hermostuneet, markkinat sitä ja markkinat tätä' -mantraansa. Ihmiset on saatu luulemaan, että nämä 'markkinat' ovat joku itsenäinen olento joka pompottaa ihmistä miten haluaa. Eivät ole; 'markkinat' on lopputulos siitä miten kaikenlaista säätelyä on purettu globalisaation yhteydessä ja annettu ihan ihmisten toimesta näille 'markkinoille' valta pompottaa kaikkea mahdollista. Ihmisen päätös olisi mahdollista kumota toisella ihmisen päätöksellä... Lisäksi: mitä suuremmat tuloerot, sitä kovemmat arvot yhteiskunnassa.
Ihmiset on laajalti saatu uskomaan se valhe, että markkina-mentaliteetilla voi suhtautua myös muihin asioihin kuin sellaisiin joiden tärkein funktio on voitontuotto. Tämä yhdistyy erottamattomasti kilpailuhenkisyyteen, joka on lisääntynyt työpaikoilla samaan tahtiin kuin YT-neuvottelut; kilpaillaanhan niissä nimenomaan siitä kuka saa työpaikkansa pitää.
Kuitenkin ihmiset ovat edelleen ihan yhtä altruistisia, rakkaudellisia ja positiivisia (Juuri tuli suuri tutkimus aiheesta; ns. Pollyanna- mentaliteetti eli sellainen jossa asioista nähdään ensisijaisesti niiden positiiviset puolet, on maailman väestön vallitseva mielentila enemmistöllä!) kuin ennenkin kun on tekemisissä yksilöiden kanssa ja useimmat kokemukset yksilöiden kanssa vahvistavat käsitystä siitä että asia todella on näin. (Median uutisoinnista tätä ei tietenkään voi nähdä, koska huonot uutiset myyvät paremmin kuin hyvät, mistä syystä niitä tarjoillaan enemmän, etenkin nykyisin kun lehtien verkkosivujen otsikon klikkaus kilauttaa suoraan lehden laariin mainostajan rahoja = eniten klikkauksia houkutteleva otsikko on silloin paras otsikko.)
En oikeasti keksi maata joka olisi Suomea parempi asuinmaa, paitsi ehkä Islanti. Minä en halua enempää korruptiota, rikollisuutta ja saastunutta luontoa kuin mitä Suomessa on ja ne ovat täällä aika minimissään maailman mittapuulla. En halua Suomeen lähiöitä joihin poliisi ja palokunta eivät enää uskalla mennä (näin mm. Ranskassa ja Ruotsissa), en halua enempää seksismiä kuin mitä Suomessa on, enkä myöskään turhaa small-talkia, jonka ainoa tarkoitus on turha small-talk. MInulle riittää hyvin suomalaisiin pakkkaskeleihin kehitetty lämpöä hukkaamaton kuulumisten vaihto: 'Mitäs jätkä?' 'No paskaaks tässä.'
Minusta on jotain vialla siinä, että Keski-Euroopassa ja Ameriikan ihmemaassa samaan asiaan pitää käyttää viitisen minuuttia täysin turhaa ja mitään merkitsemätöntä puhetta, olipa sitten sanottavaa tahi ei.
Tuntemani suomalaiset ovat kyllä rentoja, leppoisia ja eivät niin kovin pilkkua viilaavia. Tokihan väestössä on aina tietty prosentti OCD:stä eli pakko-oireisesta häiriöstä kärsiviä jotka saattavat viilata pilkkua sen vuoksi, mutta etupäässä kyllä itse tunnen rentoja ihmisiä joille kelpaisi vähemmän byrokraattinenkin hallinto. Kaikki hallinnon yms. byrokratia ja pilkunviilaus on puhtaasti lainsäädännön tuotetta; virkamiehet eivät voi poiketa lainsäädännöstä joutumatta vakaviin vaikeuksiin. Tätä tavallinen kansalainen harvemmin ymmärtää, vaan luulee että virkamies voi joustaa samalla tavoin, kuin vaikkapa yksityinen kauppias voi halutessaan joustaa vaikka jonkin kaupan sopimusehdoista.
Ei voi: Virkamies joutuu virkavirhe-syytteeseen joustaessaan! Huomio sinne lainsäädäntöön, kiitos, aina kun rupeaa byrokratia potuttamaan.
P.S. Tämähän näyttäisikin muuten olevan aiheeltaan ns. yliyleistämisketju. Ketjusta löytyy paljon kognitiivista häiriötä nimeltään
yliyleistäminen. Jos ihan jokaikinen suomen kansalainen ei tieteellisen todistetusti ole ominaisuudeltaan X, niin sitten jos sanotaan 'suomalaiset ovat X' kyseessä on epätosi lause, joka kuitenkin saattaa aiheuttaa ikäviä tunteita sille, joka kyseistä lausetta kyselemättä uskoo. Ei kannata, tai sitten ei ainakaan ole asiaa valittaa siitä huonosta olosta, koska se oli itse tuohon epätoteen lauseeseen uskomalla aiheutettu.