HPH
Satunnainen astroilija
Viestejä: 10
|
|
« Vastaus #50 : 16.04.2015 23:17:48 » |
|
Yksi juttu mitä voi kokeilla, tosin tämän toimivuus on aina yksilökohtaista, on tiettyjen aminohappojen käyttö pienessä määrin ravinnon rinnalla. Esim. fenyylialaniini tai tyrosiini tai molemmat pienenä määränä ravinnon rinnalla ja vaikka jonkinlaisen c-vitamiinimäärän kanssa (c-vitamiinia ei kannata ottaa varsinkaan kerralla paljon, vaan esim. korkeintaan joku 250mg, koska sitä ei voi keho kerralla käyttää isoja määriä) voi auttaa esim. dopamiinituotannossa ja sitä kautta ehkä ajan kanssa palauttaa aivotoimintaa ennalleen. Tämä siksi, että kaikenlaiset lamaannuttavat jutut, joihin oikeastaan serotoniinin tuotannon voimakas lisääminen myös kuuluu, tuntuvat vähentävän mm. dopamiinituotantoa ja kaikkia aktivoivempia juttuja aivoissa. Serotoniinin lisääminen SSRI lääkkeillä on ongelmallista oikeastaan koska se katkaisee normaaleja kehon prosesseja, se siis nimenomaan tuottaa tuon serotoniinilisän keinotekoisesti. Serotoniini voi kuitenkin suurina määrinä olla nimenomaan lamaannuttava tai tunteita poistava. Sitäkin voi avittaa mieluummin vaikka niillä aminohapoilla tai ravinnolla. Monesti masennuksessa voi kemiallisesti katsottuna olla kyse siitäkin, että yleistila on niin heikko, että keho ei vain yksinkertaisesti pysty toimimaan tehokkaasti, syöminen voi olla myös niin heikkoa, että sekin jo vaikeuttaa jne… Toki kun henkiset jutut on käsitelty, se palauttaa asioita normaaliin uomiin, mutta pitkäaikaisesta oireilusta toipuminen voi vaatia ruumiinkin kanssa kikkailemista.
Muistaakseni jotkut muutkin jutut parantavat noita dopamiinituotantoon liittyviä juttuja aivoissa. Esimerkiksi sellainen lisäravinne kuin NAC tekee tätä. Sen ongelma on lähinnä, että sekin sitten ns. tulee kehon normaalien prosessien väliin ainakin tietyssä mielessä, eli se kyllä eheyttää aivotoimintaa ja palauttaakin sitä, mutta siihen voi tietyssä mielessä jäädä riippuvaiseksi, ellei sitten osaa jaksottaa asioita niin että käyttää hyvin pientä määrää ja sitten kun on päässyt takaisin kuosiin, tekee esim. oikeanlaisella (ei liian rankalla) liikunnalla ja ravinnolla sellaisia elämäntaparatkaisuja, että pysyy paremmin fyysisesti vireessä. Sitä toki käytetään erilaisten riippuvuuksien hoidossa, paradoksaalisesti, koska se nimenomaan eheyttää juurikin mm. dopamiinintuotantoa, eikä ihminen ole silloin jatkuvasti riippuvainen jostain ulkoisesta jutusta, esim. huumeesta, jonka kautta yrittää saada hetkellisen "nousutilan".
Jotkut mausteet, esim. inkivääri, voi vähän suoremmin tehostaa noita kehon omia prosesseja, sen vaikutusmekanismi on aavistuksen erilainen, mutta siitä ei ole oikein kunnollisia tutkimuksia ihmisillä. Eläinkokeissa se kyllä toistuvasti parantaa seksuaalista kyvykkyyttä ja erilaista vahinkoa, jota on tuotettu lisääntymiskyvylle. Senhän voi myös ajatella "vain mausteena", joten se ei ole samalla tavalla lääkeaine. Sen vaikutus ei suoraan liity dopamiiniin, vaan voi nostaa esim. luteinisoivaa hormonia ja lisätä siemennesteen tuotantoa. Myös tietyistä yrteistä, intialaisista erityisesti, on jonkun verran tutkimusta lisääntymiskykyyn liittyen, siis nimenomaan dopamiinituotannon korjaamisessa. Toki useinkin vasta eläimille tehtyinä. Mausteista vielä valkosipuli on tuollainen, joka voi parantaa ihan kivestenkin vaurioita, mutta sitä ei kannata käyttää kerrallaan kovin paljon, koska muuten kääntyy itseään vastaan. Se on myös käytännössä verenkiertoon vaikuttava ja myös verenpainetta alentava, eli se on vähän erityylinen vaikutukseltaan verrattuna inkivääriin tai luultavasti yleisestikin tuollaisiin voimakkaisiin "tulisiin" mausteisiin. Näiden monimutkaisten vaikutusten takia en ehkä käyttäisi valkosipulia hirveästi, tai ainakaan mitenkään koko ajan, ellei sitten nimenomaan etsi noita em. vaikutuksia. Saahan sitä ruuassa olla vapaasti, mutta siis tuossa tarkoituksessa käytettynä pitäisin siitä ainakin välillä jonkinlaisia taukoja.
Ashwagandhaa monet saattavat käyttää myös tässä tarkoituksessa, mutta koska se on taas rauhoittava, se ei ehkä oikein vastaa sinun tilannettasi. Se voi tasata esim. hormoniarvoja, jotka ovat häiriintyneet vahvan stressin seurauksena, mutta koska se itsessään myös tasaa mielentilaa, sen efekti on omanlaisensa… Se toimii tietyille ihmisille / tietyissä tilanteissa.
Jos ei halua esim. c-vitamiinia kiskoa pillereista, paprikoissa on sitä muistaakseni hyvin runsaasti. Toki myös monet marjat on jees, varsinkin ne vähän vähemmän sokeriset.
Jos haluaa, niin sinkki- ja/tai seleenilisä voi myös olla jees. Sinkkiä voi napsia vaikka äyriäisistä, tai kasvikunnan tuotteista vaikka (ainakin joistakin) kurpitsansiemenistä. Seleeniä saa esim. parapähkinöitä, mutta sitä on niissä niin paljon, että säännöllisesti käytettynä ei kannata ottaa kuin esim. yksi päivässä.
Dopamiinituotannon liiallisuudesta voidaan sanoa mitä sanotaan, mutta tosiasia on, että kaikenlaiset negatiiviset oireilut lienee useammin seurausta aivojen tuotantoprosessien ailahtelusta ennemmin kuin jonkin tuotannon ylenmääräisyydestä (toki tämä on ensisijaisesti oletukseni pienellä käytännön viisaudella varustettuna, joten kaikki on tapauskohtausta). Toki tietyn ravintoaineen lisääminen on eri asia kuin psyykkinen flow -tila, esimerkiksi, ja aminohappoja käyttämällä keho voi tietenkin käyttää niitä sen mukaan, mikä kulloinenkin tarve on. Siksi esim. alussa mainittujen aminohappojen käyttö ei automaattisesti johda tietynlaiseen tilaan.
Jotenkin tästä ketjun aloittajan näkökulmasta sain vaikutelman, että tarvetta olisi nimenomaan vähän aktivoivemmille jutuille, joiden kautta yleinen elämänilo myös palaisi. Minä kokeilisin ensisijaisesti ravinnolla, mahdollisesti noilla aminohapoilla ja ehkä vähän voimakkaammilla mausteilla (joita siis voi ottaa isompia määriä vaikka sekoittamalla johonkin). Noita rauhoittavia tai verenkiertoon vaikuttavia juttuja ei kannata alussa miettiä. Katsoo sitä jonkun aikaa, että miltä se alkaa tuntua. Ei kannata olettaa mitään radikaalia vaikutusta heti, vaan nimenomaan puhutaan tuollaisesta puolen vuoden - vuoden aika-akselista ja sen aikana toteutetusta elämäntapamuutoksesta. Jos tuntuu, että jokin ei toimi, jotain tulee liikaa, mausteet on liian voimakkaita jne. niin jättää pois.
Fiksulla liikunnalla voi myös tuoda jotain lisäarvoa. Kestävyyskuntoilu ei ole se ensimmäinen asia, vaan esim. jokin kisailu, pienet juoksuspurtit, sellainen että saa kehoon liikettä ja aivot aktivoituvat välillä vähän eri tavoin. Pidemmän päälle kaikki tämä voi vaikuttaa ja sen jälkeen voi tehdä enemmän muutoksia fiilisten mukaan.
Ehkä myös jonkinlaisilla henkisillä harjoitteilla voi saada jotain aikaan, mutta jos yleistila on enemmänkin "lamaantunut", se voi olla vaikeaa. Jos alkoholia käyttää yhtään, sen poisjättämisellä voi toki olla jokin vaikutus ja jos lamaannuksen sijaan on stressaantunut, niin silloin toki pidempiaikainen meditaatio vaikuttaa varmasti. Tällöin ihan vaan kärsivällinen odottaminen tai huomion keskittäminen johonkin itselle innostavaan elämänalueeseen voi pitkässä juoksussa tuottaa palauttavan efektin, vähintäänkin osin.
Jos haluaa niin voi aina jollain kalaöljyllä kikkailla myös tms, mutta kaikki tällaiset myös ohentaa verta ja voi liiallisena käytettynä myös vähän laskea sitä vitaalia tilaa. Jos omega 3 on tosi alhaalla, niin toki tällainen kuuri ei välttämättä ole mitenkään haitaksi. Yleisestikin kaikkea kannattaa käyttää yleistilan mukaan, eli välillä voi jättää pois ja tarvittaessa palata.
EDIT: Lisätään vielä, että syö ainakin hedelmät ja mieluiten marjatkin (kasvatetut) luomuna. Kaikki myrkyt vaikuttavat uusien tutkimusten mukaan lisääntymiskykyyn, ellen väärin muista (tässä tapauksessa tämä uutinen vain lipui silmieni ohitse jossain, mutta enpä olisi mitenkään yllättynyt, jos se olisi näin).
|