Vasta tosi isot määrät rasvaa voinee hieman turruttaa aivojen
mielihyvänaistimista, tosin tämäkin on ensisijaisesti oma oletukseni.
Mikäköhän sitten olisi 'tosi iso määrä rasvaa?'
Noh, meikäläinen on saanut viimeiset noin 7 vuotta 70% päivän kaloreista kotimaisesta maitorasvasta (kerma, smetana, voi, täysrasvainen maito kefiiriksi käytettynä jne). Syön siis päivässä 100-150 g laadukasta kotimaista eläinrasvaa ja mielihyvää tunnen paljon enemmän kuin aiemmalla melko virallisten suositusten mukaisella ruokavaliollani.
Voin siis sanoa tuntevani nyt paljon enemmän mielihyvää kuin silloin, kun käytin niitä reippaammin psykoaktiivisia elintarvikkeita, jotka olen siis rasvalla korvannut: Gluteeniviljoja ja sokeria. Gluteeniviljojen tuottama eksorfiini/gluteomorfiini pääsee ohittamaan veri-aivoesteen ja sokerikin rassaa suoraan aivojen mielihyväkeskusta. Ne ovat parhaat keinot laittaa aivokemiansa sekaisin.
Lisäksi gluteenin osaproteiini gliadiini antaa suolen solukolle kemiallisen käskyn löysätä liitoksiaan, jolloin suoli alkaa vuotaa. Tämän aiheuttama inflammaatio ei taatusti tee hyvää koko kropan välittäjäainetasapainolle. Kyse EI siis ole vilja-allergian/keliakian tuottamista asioista, sillä suolen pinnan ei tarvitse tuhoutua: Gliadiini vain käskyttää sen löysäämään liitoksiaan. Samaan pystyvät vain kolerabakteeri ja punatautibakteeri, eli tämä on melko harvinainen ilmiö. Ja suurin osa ihmiskehon serotoniinireseptoreista on suolistossa ja suolisto myös yllättäen tuottaa yli 90% kaikesta kehon serotoniinista. Kannattaa siis välttää suolentuho-elintarvikkeita.
Täysvegaanisuuden muutamassa vuodessa tuottamista terveysongelmista ensimmäiset ovat yleensä keskushermosto-ongelmia: Ahdistusta, masennusta, pakko-oreita. Kasvissyöjillä on myös enemmän itsemurhayrityksiä ja syömishäiriöitä kuin sekasyöjillä. Eläinrasva on ensiarvoisen tärkeä keskushermoston ja aivojen rakennusaine ja jos sitä lakkaa kokonaan syömästä, ovat ne ensimmäiset ongelmat siis nimenomaan psyyke/keskushermosto-ongelmia.
NIinpä en varoittelisi mielialansa kanssa kipuilevia hyvälaatuisesta (=kotimainen - kaikki suomalaiset naudat ovat käytännössä grass-fed tasoisia) eläinrasvasta, vaan pikemminkin sokerista ja aivan kaikista gluteeniviljoista (vehnä, ohra, ruis, speltti, kamut).