Eklektikko
|
|
« : 04.03.2015 09:31:13 » |
|
Julkisuudessa siteeratut ravinto'asiantuntijat' ovat viime aikoina varoitelleet gluteenin välttelystä sekä turhana, malliin että ei-keliaakikoiden gluteeniherkkyys olisi puppaa ja vielä siihen päälle sitten että gluteenin välttely voi olla jopa vaarallista... http://www.hs.fi/terveys/a1420602040320Ei-keliaakikoiden gluteeniherkkyyden on nyt kuitenkin satunnaistetussa kaksoissokkokokeessa todistettu olevan todellinen ilmiö: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25701700Eli jos eteen tulee joku joka väittää että vain keliaakikoille gluteeni on ongelma ja muiden gluteeninvälttely on turhaa ja mahdollinen olon paraneminen gluteenia välttelemällä placebovaikutus, niin tuon abstraktin voi sellaisen väittäjälle sitten vaikka antaa luettavaksi.
|
|
|
tallennettu
|
DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
|
|
|
Ginger86
Kohtuuastroilija
Viestejä: 158
|
|
« Vastaus #1 : 04.03.2015 09:53:19 » |
|
Kiitos Ekle! Tällaisesta on jo joku aavistus minulla ollutkin, tulipahan sillekin vahvistus. Kuinkahan iso tekijä gluteeni on kehon tulehdustilojen kannalta? Isälläni on useampi autoimmuunisairaus ja olen kovasti yrittänyt puhua hänelle terveellisemmän ruokavalion puolesta, mutta taidan tarvita kovia faktoja, ennen kuin saan hänet edes harkitsemaan muutosta.
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
Eklektikko
|
|
« Vastaus #2 : 09.03.2015 12:44:11 » |
|
Ja lisää samasta aiheesta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25734566/"CONCLUSIONS: Increased intestinal permeability after gliadin exposure occurs in all individuals." Gliadiinin vaikutus suoliston läpäisevyyteen keliaakikoilla ja ei-keliaakikoilla. Lopputulema: Vehnän gliadiini aiheuttaa suoliston läpäisevyyden lisääntymistä (ns. vuotava suoli) aivan kaikilla, ei ainoastaan keliaakikoilla! Ja sen vuotavan suolen seuraukset ovat nämä: Kun suoli vuotaa, pääsee verenkiertoon ja sen mukana muualle elimistöön sellaisia ravinnon proteiineja, joilla ei olisi mitään asiaa sinne suolen ulkopuolelle. Tämä saa aikaan autoimmuunireaktion eli immuunipuolustus hyökkää kyseisten proteiinien kimppuun ja aiheuttaa inflammaatiota, siis tulehdustilan. Lisäbonuksena kroppa alkaa sitten hyökätä myös niitä elimistön omia soluja vastaan, jotka muistuttavat näitä vieraita proteiineja. Lopputulos siis ennen pitkää autoimmuunisairaus. Viljojen proteiinit muistuttavat erityisen paljon ihmisen nivelpintojen proteiineja...
|
|
|
tallennettu
|
DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
|
|
|
Ginger86
Kohtuuastroilija
Viestejä: 158
|
|
« Vastaus #3 : 09.03.2015 14:47:02 » |
|
Kiitos paljon taas! Itselleni noiden englanninkielisten tutkimusten lukeminen on hirmu työlästä, joten näistä on suuri apu.
Isälläni on nivelreuma ja pitkäkestoinen psykoottinen masennus, alkava keuhkoahtaumatauti ja monia muita pienempiä vaivoja. Hän on aina ollut aktiivinen ja suosinut perinteistä "kotiruokaa", joka meillä tarkoitti melko suurta viljojen osuutta ruokavaliossa. Olen yrittänyt puhua hänelle ruokavalion merkityksestä, mutta hän pitää tällaisia asioita hömppätieteenä. Aloitin juuri itsekin gluteenittoman ja vehnättömän ruokavalion, sillä itselläni on aknea ja epäilen sen johtuvan kehon tulehdustilasta.
Onko gliadiinia muissa viljoissa, kuin vehnässä? Tämä edellä ilmennyt onkin itselleni aivan uutta tietoa... Gluteeni ei siis ole vehnän ainoa "pahis"?
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
sideman
|
|
« Vastaus #4 : 09.03.2015 16:11:56 » |
|
Onko gliadiinia muissa viljoissa, kuin vehnässä? Tämä edellä ilmennyt onkin itselleni aivan uutta tietoa... Gluteeni ei siis ole vehnän ainoa "pahis"?
Käsittääkseni gluteeni muodostuu juurikin pääasiassa gliadiinista sekä gluteniinista...??
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
Ginger86
Kohtuuastroilija
Viestejä: 158
|
|
« Vastaus #5 : 09.03.2015 16:24:58 » |
|
Toden totta, gluteeni muodostuu useammasta proteiinista eikä vain yhdestä, kuten olin luullut! Ja gliadiini on siis yksi noista proteiineista, gluteniini toinen. Kaikkea täällä oppiikin
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
Eklektikko
|
|
« Vastaus #6 : 10.03.2015 09:49:19 » |
|
Gluteeniviljoja eli siis myös gliadiinia sisältäviä viljoja ovat vehnä, ohra, ruis ja speltti.
Mutta muuten viattoman oloinen riisi sisältää itse asiassa myös hieman vehnänalkion agglutiniinia, joka on siis insuliini-imitaattori, sitoutuu insuliinireseptoreihin.
(Itse olen eliminoinut ruokavaliostani ihan kaikki siemenet ja jyvät, koska niistä ei saa mitään sellaisia ravinteita, joita en saisi jostain muualta turvallisemmin ja vieläpä paremman makuisena. Lisäksi tärkkelys on kropan kannalta sokeria, joten jos haluaa pitää sokerikuormansa kohtuullisena, niin tärkkelystäkään ei kannata vedellä hirveitä määriä.)
|
|
|
tallennettu
|
DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
|
|
|
Eklektikko
|
|
« Vastaus #7 : 13.03.2015 14:31:39 » |
|
Kiitos kun voin olla avuksi. Mistä tuli mieleen yksi jännä juttu: Jotkut reagoiva rukiiseen jostain syystä voimakkaammin kuin muihin gluteeniviljoihin. Siis jopa voimakkaammin kuin siihen mutanttivehnään...
|
|
|
tallennettu
|
DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
|
|
|
Eklektikko
|
|
« Vastaus #8 : 17.03.2015 11:11:13 » |
|
Varoitus: Älä lue tätä viestiä lainkaan, jos haluat jatkossakin nauttia vehnän syömisestä kevein mielin! Se gliadiinin aiheuttama suolen läpäisevyyden lisääntyminen on harvinainen asia, ei tunneta kovinkaan monia aineita gliadiinin lisäksi jotka saavat sellaista aikaan. Mutta esimerkiksi kolerabakteeri ja punatautibakteeri molemmat erittävät kemikaaleja jotka tekevät samaa... Ja veri-aivoesteen ohittavalla sekä aivojen opiaattireseptoreihin sitoutuvalla gluteenin osasella on oma nimensäkin: GluteomorfiiniSe on niin selkeä opiaatti, että opiaattiblokkeri naltreksoni vaikuttaa asiaan selvästi: Naltreksonia saaneet söivät vähemmän vehnää ja ylipäätään vähemmän kaloreita, kuin kontrolliryhmä. Gluteomorfiini lisää himoa vehnään sekä ylipäätään syömiseen ja koukuttaa niinkuin opiaatit nyt yleensäkin koukuttavat. (Eipä yllätä yhtään, että ihmisten gluteeniviljojen puolustelu keskusteluissa on samaa aggressiivisuustasoa usein kuin alkoholin puolustelu vastaavanlaisissa alkoholia koskevissa keskusteluissa.)
|
|
|
tallennettu
|
DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
|
|
|
sideman
|
|
« Vastaus #9 : 17.03.2015 11:17:37 » |
|
Varoitus: Älä lue tätä viestiä lainkaan, jos haluat jatkossakin nauttia vehnän syömisestä kevein mielin!
Ja veri-aivoesteen ohittavalla sekä aivojen opiaattireseptoreihin sitoutuvalla gluteenin osasella on oma nimensäkin: Gluteomorfiini Se on niin selkeä opiaatti, että opiaattiblokkeri naltreksoni vaikuttaa asiaan selvästi: Naltreksonia saaneet söivät vähemmän vehnää ja ylipäätään vähemmän kaloreita, kuin kontrolliryhmä. Gluteomorfiini lisää himoa vehnään sekä ylipäätään syömiseen ja koukuttaa niinkuin opiaatit nyt yleensäkin koukuttavat.
Heh, tuo selittänee sen miksi ehdoton suosikkinautintoaineeni jo alle kouluikäisenä oli mummon rinkelisuttu, eli kahviin sekoitetut vehnärinkelin palaset!
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
Eklektikko
|
|
« Vastaus #10 : 17.03.2015 11:23:29 » |
|
Heh, tuo selittänee sen miksi ehdoton suosikkinautintoaineeni jo alle kouluikäisenä oli mummon rinkelisuttu, eli kahviin sekoitetut vehnärinkelin palaset!
Aika lailla makuasia varmaan se, onko opiaattiriippuvuudessa jotain hauskaa... Ja lisää: Vehnän jalostuksessa syntyy kokonaan uusia proteiineja joista ihmisen elimistöllä ei ole mitään kokemusta. Näitä uusia proteiineja on ilmaantunut moderneihin vehnälajikkeisiin tusinakaupalla, eikä kukaan ole testannut koskaan niiden turvallisuutta ravintona. On vain ajateltu että vehnä on vehnä on vehnä. Tässä saattaa olla yksi syy keliakian ja ei-keliaakisen gluteeniherkkyyden valtavaan lisääntymiseen. Mikään muu yksittäinen ruoka-aine ei ole samalla tavoin myrkyllinen ja lisäksi koukuttava, kuin vehnä (ja muut gluteeniviljat myös).
|
|
|
tallennettu
|
DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
|
|
|
sideman
|
|
« Vastaus #11 : 17.03.2015 12:50:36 » |
|
Heh, tuo selittänee sen miksi ehdoton suosikkinautintoaineeni jo alle kouluikäisenä oli mummon rinkelisuttu, eli kahviin sekoitetut vehnärinkelin palaset!
Aika lailla makuasia varmaan se, onko opiaattiriippuvuudessa jotain hauskaa... Ja lisää: Vehnän jalostuksessa syntyy kokonaan uusia proteiineja joista ihmisen elimistöllä ei ole mitään kokemusta. Näitä uusia proteiineja on ilmaantunut moderneihin vehnälajikkeisiin tusinakaupalla, eikä kukaan ole testannut koskaan niiden turvallisuutta ravintona. On vain ajateltu että vehnä on vehnä on vehnä. Tässä saattaa olla yksi syy keliakian ja ei-keliaakisen gluteeniherkkyyden valtavaan lisääntymiseen. Mikään muu yksittäinen ruoka-aine ei ole samalla tavoin myrkyllinen ja lisäksi koukuttava, kuin vehnä (ja muut gluteeniviljat myös). Taistelu vehnää vastaan saattaa olla melko lailla Don Quijoten hommaa. Luultavasti se on niin suosittua osittain juurikin siksi, että se on lievä huume. Kaipa tuo "pahimmillaan" voi johtaa vehnää suosivien kulttuurien perikatoon, mutta onhan länsimainen kulttuurimme niin sairas, että kenties joutaakin "romukoppaan", vaikka juuri vehnä saattaakin olla jopa pääsyntipukki moniin elintapojemme kieroutumiin.
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
Eklektikko
|
|
« Vastaus #12 : 17.03.2015 13:00:06 » |
|
Kaipa tuo "pahimmillaan" voi johtaa vehnää suosivien kulttuurien perikatoon, mutta onhan länsimainen kulttuurimme niin sairas, että kenties joutaakin "romukoppaan", vaikka juuri vehnä saattaakin olla jopa pääsyntipukki moniin elintapojemme kieroutumiin.
Huoh.... TAAS kerran: Mikään mikä ei tapa ennen lisääntymisikää tai tee hedelmättömäksi ei johda perikatoon tai sukupuuttoon!Ruuan tms. täytyisi häiritä pahasti sitä lisääntymistä itseään, eli joko tappaa ennen puberteettia tai tehdä hedelmättömäksi. Näin ollen vehnä vaikuttaa vain aiheuttamalla sairauksia ja kärsimystä, ei suinkaan johda kokonaisia kulttuureja perikatoon. Tokihan vehnän aiheuttaman viskeraalirasvan kertymisen aiheuttamat muutokset hormonitoiminnassa vähentävät hedelmällisyyttä jonkin verran, mutta eivät ne hedelmättömäksi tee. Sen sijaan vehnä aiheuttaa turhaa sairautta ja kärsimystä YKSILÖILLE. Minun pointtini kirjoittaa asiasta täällä on se, että YKSILÖT voivat hankkia itselleen tietoa ja ottaa vastuun omasta terveydestään. Se kas kun on melko välttämätöntä, koska virallisten 'asiantuntijoiden' jorinat joko ovat lääke/elintarviketeollisuuden sponsoroimia, tai sitten kiveen hakattuja, koska kasvothan siinä menisi jos vuosikymmeniä terveelliseksi väitetty kokojyvävilja osoittautuisikin vähemmän terveelliseksi. Tämä kannattaa lukea jos käsiin osuu: http://www.atenakustannus.fi/tilaukset/kirja/633Yhytin sen itse eilen kirjastosta ja luin saman tien kokonaan. Kirja on pullollaan tutkimusviitteitä ja valottaa melko yksityiskohtaisesti ja monipuolisesti asiaa. Tosin tuon kirjan lukemisen jälkeen ei sitten ehkä vehnä - tai mikään muukaan gluteenivilja - enää maistu... Mutta naltreksonista siellä puhuttiin aika paljonkin, nimenomaan gluteenivierotuksen yhteydessä. Kulttuurimme tämänhetkisiin kieroutumiin on pääsyyllisenä globalisoituneen markkinatalouden ylivalta pörssijärjestelmineen, vehnällä ei ole yhtään mitään tekemistä asian kanssa. Ja ne joutavatkin romukoppaan, ei suinkaan kaikki ihmisten kulttuurit kaikkineen.
|
|
« Viimeksi muokattu: 17.03.2015 13:02:13 kirjoittanut Eklektikko »
|
tallennettu
|
DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
|
|
|
sideman
|
|
« Vastaus #13 : 17.03.2015 17:09:02 » |
|
Kaipa tuo "pahimmillaan" voi johtaa vehnää suosivien kulttuurien perikatoon, mutta onhan länsimainen kulttuurimme niin sairas, että kenties joutaakin "romukoppaan", vaikka juuri vehnä saattaakin olla jopa pääsyntipukki moniin elintapojemme kieroutumiin.
Huoh.... TAAS kerran: Mikään mikä ei tapa ennen lisääntymisikää tai tee hedelmättömäksi ei johda perikatoon tai sukupuuttoon!Tuo nyt oli rankasti hyberbolinen heitto minun taholtani, kun sinä suhtaudut mielestäni vähän turhan vakavasti näihin dualismin harhan "ongelmiin"...
|
|
|
tallennettu
|
|
|
|
Eklektikko
|
|
« Vastaus #14 : 18.03.2015 08:40:10 » |
|
Tuo nyt oli rankasti hyberbolinen heitto minun taholtani, kun sinä suhtaudut mielestäni vähän turhan vakavasti näihin dualismin harhan "ongelmiin"...
Minulla on kirjaimellinen mieli ja ennen kaikkea teen muille kuten toivon itselleni tehtävän: en lue mitään rivien väliin enkä tulkitse, vaan otan tekstit ihan semmoisenaan. Ellei ole tosissaan, kannattaa siis käyttää hymiöitä. Kyseisessä viestissäsi oli vain pohdiskeleva sellainen, ei naureskelevaa. Kyse ei siis ole siitä että minä suhtautuisin maailman ongelmiin vakavasti, mieleni on hyvinkin kevyt enkä ole pelossa tai huolissani varsinkin kun olen optimisti, kyse on siitä että luen toisten tekstejä juuri niin tulkitsematta ja kuten ne on kirjoitettu, kuin toivon omianikin luettavan. (Astrologinen syy kirjaimellisuuteen ja tulkitsemattomuuteen on luultavasti planeettapainotus päivätajunnan puolella, Astrosepon Soturin tulkinnassa oli että alitajunta on ihan koko ajan päivätajunnassa mukana. Ja se alitajuntahan ottaa kaiken kirjaimellisesti.)
|
|
|
tallennettu
|
DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
|
|
|
|