Mielestäni kannattaa katsoa heti tilaisuuden tullen. Loppupuolella mainitaan mm. että niukasti eläinproteiinia sisältävä
ruokavalio laskee Igf1:n tuotantoa...
Ei kiinnosta riittävästi, jotta katsoisin.
(Koska se vaatisi tietokoneajan varaamista kirjastosta ja omat kuulokkeetkin sinne pitäisi ottaa mukaan.)
Olen tässä teorisoinut siitä, miksi juuri tuo nimenomainen porukka on syöpäriskistä vapaa, mutta kasvuhormonia en rupea dissaamaan tai pyri vähentämään sen eritystä kropassani. Pikemminkin päin vastoin:
Kasvuhormoni on hyödyllistä ja tarpeellista esimerkiksi lihasmassan säilyttämiseen iän karttuessa. Tärkein syy ikääntyvien ihmisten lihasmassan vähenemiseen on se että kasvuhormonitasot laskevat iän mukana...
Nämä asiat vaikuttavat myös syöpäriskiin ja ovat minulle merkityksellisempiä:
Hiilihydraattien vähäinen määrä ravinnossa - hiilihydraatti = sokeri, noin kropan kannalta katsottuna:
Useimmissa syövissä syöpäsolujen mitokondriot ovat sillä tavoin vahingoittuneita, että eivät osaa käyttää energiantuotantoon mitään muuta kuin sokeria. Normaaleissa soluissa mitokondriot osaavat käyttää energian tuotantoon myös vapaita rasvahappoja ja ketoneja.
Gluteenittomuus:
Kaikki opiaatit, myös pikkuruisina annoksina saatu gluteenin tuottama eksorfiini, lamaavat juuri sitä osaaa immuunijärjestelmästä joka tuhoaa syöpäsoluja. Gluteeninsyöjä ei ehkä koskaan huomaa olevansa pöllyssä jos syö gluteeniviljaa joka päivä, mutta vaikutusta immuunijärjestelmään sillä eksorfiinilla silti on.
Ilmiselvimpien syöpäriskiä lisäävien ruokien ja lisäaineiden välttäminen:
Päällimmäisinä näistä auringonkukkaöljy (ja muut PUFA-runsaat öljyt) sekä sakeuttamisaine karrageeni. (Ylipäätään vältän mitään missä on lisäaineita, sillä niiden hyöty on vain valmistajalle edullinen mahdollisuus käyttää paskoja raaka-aineita, sekä niin pitkä hyllyikä että niin vanhaa ruokaa en söisi edes ilman lisäaineita.)
Noin ylipäätään syöpään sairastuminen ei ole jotain mistä olisin ollenkaan huolissani.