Koko Eurooppa nukkui yöunensa kahdessa osassa tuonne 1600-luvulle saakka. (Tunnetut luonnonkansat tekevät edelleen sitä aika paljon. )
Ihmiset asuivat suurperheissä tai muuten suurissa talouksissa ja aina oli joku muukin hereillä tuolloin. Ihmiset saattoivat syödä vähän jotain, tai istua tai jutella tai vaikka pitää rukoushetken. sitten mentiin taas uudelleen nukkumaan se loppuosa yöstä.
Sitten tuli protestanttinen tehokkuuskulttuuri ja tehottoman lepojakson pituutta haluttiin lyhentää ja niinpä ruvettiin sitten 'väkisin' nukkumaan koko yö yhteen putkeen. Se ei kuitenkaan ole ihmiselle luontaista.
Ihmiskeho haluaa mitä ilmeisimmin herätä hetkeksi keskellä yötä ja on hyvin luonnollista herätä vähän enemmän sen unisyklin lopussa, joka sijoittuu 3-5 välille aamuyöllä. Ihminenhän herää ihan jokaikisen unisyklin jälkeen (1t 20 min - 1t 50 min, keskiverto 1 t 30 min), mutta yleensä nukahtavat niin pian heti uudelleen, että eivät tiedä heränneensä.
Minä tiedän herääväni joka unisyklin jälkeen, koska unihalvaus on minulla niin hyvä että en liiku lainkaan nukkuessa. Niinpä herään ihan oikeasti hereille kääntääkseni kylkeä aina 1,5 tunnin välein. Mutta siinä 'suden tuntina' aamuyöstä herään selvästi enemmän enkä nukahda ihan välittömästi uudelleen. Saatan nousta ylös ja juoda vähän vettä, uskon että kroppa tykkää edes pienestä ylös nousemisesta siinä vaiheessa yötä.
Sinun kroppasi, Jadex siis vain noudattaa ihmisen ihan luonnollista ryhmiä ja koko Eurooppa nukkui tuolla tavoin 1600-luvulle saakka (toki varmaan silloinkin osa nukkui läpi koko yön) ja luonnonkansat tekevät niin edelleen.
Vika ei siis ole sinussa, vaan tehokkuusajattelun läpitunkemassa maailmassa.