Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Parempaa kuin sek...ööö...suklaa?  (Luettu 14579 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« : 16.01.2017 13:26:10 »


Kuten taitaa olla tullut jo mainituksi, gluteenittomien tuotteiden
makuongelmat saivat minut retkahtamaan pitkähkön kuivan kauden
jälkeen lähinnä ruiksesta valmistettuihin leipomotuotteisiin.

Ensimmäisenä haksahdin Linkosuon legendaarisiin Ruis-sipseihin.
Maistuivat niin mainioilta että tuli syötyä puoli pussia miltei
yhtä soittoa!

Kun etsin varsinaista voileiväksi soveltuvaa tuotetta, päädyin pitkän
harkinnan jälkeen Vaasan Tummaan Herkkuun, riihiruiksesta pääosin
valmistettuun palaleipään.

Aluksi riihiruiksen savunmaku hieman oudoksutti ja tuntui jopa hintsusti
luotaan työntävältä, mutta kun siihen olen nyt tottunut, siitä ei ole saada
kyllikseen!

Pahoin pelkään, että viime aikojen gluteenittomien tuotteiden megahko
suosio hiipuu niin kuin muotihössötyksille tuppaa käymään, kun suurin
osa gluteenittomuuteen hurahtaneista huomaakin, että kyseessä saattaa
olla mitä suurimmassa määrin plasebon kaltainen efekti?

Mikäli noin käy, se on toki harmillista keliaakikkojen kannalta, koska
tarjonta seuraa kysyntää kuin hai laivaa, ja ennen pitkää gluteenittomia
taas joutunee etsimään kissojen ja koirien kaa?

 Embarrassed 
tallennettu
Domo
Kohtuuastroilija
**
Viestejä: 180



Profiili
« Vastaus #1 : 16.01.2017 14:18:32 »

Mä kyllä jotenkin kuvittelisin et noi gluteenittomat yms erikoistuotteet pitää aika hyvin pintansa. Saattaa toki tulla lievää laskua niiden myynnissä, mutta ei ne kaikki katoa  Smiley

Sitähän kyllä sanotaan että suklaa on seksin korvike, niin minkäs korvike se ruis sitten sulle on  Grin

Ja noi Linkosuon ruissipsit on kyllä hyviä  Cheesy
(onneks mun lapseni on Linkosuolla töissä, joten saan aina noita melko edullisesti - myyvät siis omille työntekijöilleen II-laadun tuotteita halvalla)
tallennettu

"Koska ihminen on viisas, vain viisaan ihmisen seurassa on suoranainen ihme, että maan päällä koskaan on esiintynyt älyllistä ajattelua."
-Risto Ahti-
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #2 : 16.01.2017 14:57:54 »

Gluteeni saa syömään enemmän:
Kahdesta muuten tismalleen samanlaisesta ateriasta sitä jossa on gluteenia syödään noin 400 kCal edestä enemmän per ateria.

Gluteenin osaproteiini gliadiini aiheuttaa vuotavaa suolta KAIKILLE. Tämä johtuu siitä että gliadiini osaa käskyttää kemiallisesti suolen löysäämään solujen välisiä liitoksia, eli suolen ei tarvitse mitenkään vahingoittua jotta tämä tapahtuisi. Ei siis tarvitse olla keliaakikko, gluteeniherkkä tai vilja-allergikko: Suoli alkaa vuotaa jos syö gluteeniviljaa. Seurauksena sitten inflammaatiota ja autoimmuunisairauksia.  Jäämies Ötzilläkin oli vatsassa ohraa ja nivelissä nivelrikko.

Gluteenittomat leivänkorvikkeet ovat minulle kauhistus. En ole gluteeniton, olen VILJATON. En siis myöskään syö riisiä, kauraa jne. 
En kaipaa mitään leivän kaltaista ruokavaliooni. Moni keliaakikkokin pääsisi halvemmalla (ja terveempänä - gluteenittomat leivät ovat yleensä kauheaa kuraa kun tuoteselostetta katsoo), jos totuttelisivat vain pois kaikenlaisten linnunsiementen syömisestä.

(Naurattaa myös, kun lehdet taannoin tietämättömästi uutisoivat että 'karppibuumi ohi - karppausleivät eivät mene kaupaksi.'
Noh, karppaajat - siis pitkän linjan elämäntapasellaiset - tutkivat nuo leivät heti kun ne tulivat markkinoille ja totesivat kauheaksi paskaksi. Karppaajat eivät koskaan olekaan niitä ostaneet, vaan vain ne jotka trendikästä-meiningillä ja tuoteselosteita lukematta tai ymmärtämättä luulivat, että heistä tulee vähähiilihydraattisesti ja korkearasvaisesti syöviä vain sillä että tavallinen leipä vaihdetaan kauheaan korvikkeeseen.)

tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #3 : 17.01.2017 11:23:34 »


Juuri hämmästyksekseni huomasin, että viikkoja  piinannut ilkeä kipu oikean pakaran yläpuolella
on miltei tyystin hellittänyt. Tuo hellitys osui  ajallisesti yksiin sen kanssa kun vaihdoin gluteenittomasta ruisleipään, jossa toki on jonkin verran myös vehnää.

Epäilin myös että kantapäitteni ihon paha karstoittuminen liittyi gluteeniin tai toisaalta kahviin
(joka muuten ayurvedan mukaan voi aiheuttaa iho-oireita). Nyt alkaa näyttää lähes varmalta
että kofeiiniton kahvi, jota lisäsin ehkä noin viidesosan sikurijuomajauheeseen, on ainakin
pääsyyllinen tuohon kantapäävaivaan!

Luultavasti parasta olisi siirtyä vaikkapa papari- tai kaalisoppadieetille, mutta ruisleipä näyttää olevan pienempi kahdesta pahasta (siis rl vs. gluteeniton).

 Shocked
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #4 : 17.01.2017 13:05:33 »

Minä vai ihmettelen miksi on tarvis syödä kumpaakaan (itse olen ollut kohta 10 vuotta täysin viljaton ei edes gluteenittomia), niin ruista kuin gluteenitontakaan. Ihminen ei erityisemmin tarvitse viljoja yhtään mihinkään.

Minkäslainen tuoteseloste siinä gluteenittomassa leivässäsi olikaan?
 Lähes kaikki joita olen nähnyt, ovat nimittäin sellaisia että ei ihme jos tulee vielä ikävämpiä reaktioita kuin ruisleivästä...

Tässä tietoa siitä, miksi viljat ovat täydellinen lihotuskeino:
http://www.wheatbellyblog.com/2017/01/never-satisfied-maybe-not-fault/
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #5 : 17.01.2017 15:33:51 »



Ei niistä nyt mitään erityisiä reaktioita mielestäni tule, mutta kun maku on
esim. yhdessä saksalaisessa suht. edullisessa tuotteessa kovin vaihteleva,
eli joskus jopa miltei herkullinen paahdettuna, joskus taas liki luotaantyöntävä,
päädyin kokeilemaan, siedänkö edes herkullista ruisleipää mukiinmenevästi.

Täytyy kyllä myöntää, että jos tyydyn esimerkiksi pelkkään papariin, olo
saattaa olla loppupäivän selvästi parempi kuin retkahtamalla viljatuotteisiin!
tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #6 : 17.01.2017 23:20:52 »


Juuri hämmästyksekseni huomasin, että viikkoja  piinannut ilkeä kipu oikean pakaran yläpuolella
on miltei tyystin hellittänyt.

Voisikohan tämä selittää tuon kivun hellittämisen:

Gluten exorphins influence behavior and pain perception

A recent review of the literature concluded that food-derived exorphins are bioactive and affect behavioral traits such as spontaneous behavior, memory, and pain perception in rodents. The highest behavioral influence was measured for casein and spinach-derived exorphins (respectively, B-casomorphin and rubiscolin) [50]. Only one of the reviewed studies described the effects of gliadin exorphins in this context. Takahashi et al. [51] showed that ICV-administered gliadin exorphin A5 induced antinociceptive effects and orally delivered gliadin exorphin A5 modified learning and anxiety behavior during several laboratory stressors in mice, thus indicating that orally delivered exorphins can influence both the peripheral and central nervous system and suggesting that gluten exorphins possess opioid activity that could potentially mask symptoms in ACD patients.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025969/

Kieltämättä menee vähän yli meitsin hilseen, enkä ole varma lisääkö vai vähentääkö eksorfiinit
kivun kokemista...

 Shocked
tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #7 : 18.01.2017 08:50:51 »

Aikamoinen ylläri muuten, että Kippari-Kallen (Pop-eye) voimaruo'assakin
on eksorfiinia (rubiskoliini)!? Tahi tarkemmin, sen esi-astetta, tai jotain:

The rubiscolins are a group of opioid peptides that are formed during digestion of the ribulose bisphosphate carboxylase/oxygenase (Rubisco) protein from spinach leaves. Rubiscolins mimic the effects of opiates and, therefore, influence the brain. These peptides have much in common with the better-known gluten exorphins.

 Shocked    knuppel2
« Viimeksi muokattu: 18.01.2017 09:09:17 kirjoittanut sideman » tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #8 : 18.01.2017 11:27:13 »

Kieltämättä menee vähän yli meitsin hilseen, enkä ole varma lisääkö vai vähentääkö eksorfiinit
kivun kokemista...

Eksorfiini eli toiselta nimeltään gluteoMORFIIINI on opiaatti ja kaikki opiaatit vähentävät kivun kokemista.
Tässä ei ole mitään epäselvää.

Opiaatit kuitenkin myös aiheuttavat riippuvuutta ja lisäksi lamaavat sitä nimenomaista osaa immuunijärjestelmästä, joka taistelee syövänalkuja vastaan.
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Varjotar
Astroholisti
*****
Viestejä: 1262


Starchild


Profiili
« Vastaus #9 : 18.01.2017 18:23:50 »

Kyllä gluteenittomalla ruokavaliolla paljon paremmin voi. Ero on ihan selvästi huomattavissa.  Smiley
tallennettu

Kuuntele tuulta.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #10 : 19.01.2017 09:43:01 »

Kyllä gluteenittomalla ruokavaliolla paljon paremmin voi. Ero on ihan selvästi huomattavissa.  Smiley

Ajattelin, että kokeilen vaikkapa pari viikkoa ruisleipää osana ruokavaliotani
ja sen jälkeen vaihdan Le Pain des Fleurs -tuotteisiin (Kukkien kipu?),
jotka ovat sangen simppeleitä koostumukseltaan*. Tuo voi vahvistaa motivaatiota jatkaa gluteenittomuuden melko epäkulinaarisella linjalla tai sitten ei...

* Esim. riisijauho, kastanja ja merisuola.
tallennettu
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #11 : 19.01.2017 09:51:50 »


Opiaatit kuitenkin myös aiheuttavat riippuvuutta ja lisäksi lamaavat sitä nimenomaista osaa immuunijärjestelmästä, joka taistelee syövänalkuja vastaan.

Kyllä minä mieluummin käytän ruisleipää kuin aspiriinia tai ibuprofeenia tai edes
voltareenia, varsinkin kun ruisleipä tuntuu olevan tehokkaampaa. Kiintoisaa kokea
palaako kipu jos/kun vaihdan takaisin gluteenittomaan. - Tokihan se voi palata myös
rukiin valtakaudella...

 Smiley
« Viimeksi muokattu: 19.01.2017 09:54:36 kirjoittanut sideman » tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #12 : 19.01.2017 10:30:59 »

Minkä niminen ja merkkinen se käyttämäsi gluteeniton leipä oli?
Minua kiinnostaa tuoteseloste, josta saattaa löytyä vaikka mitä, esimerkiksi syy kipuihin.

Ruisleipä ei ole minulla elämäni aikana silloin kun sitä söin auttanut yhtään mihinkään kipuihin, joita oli urheiluvammojen juilimisesta toistuviin päänsärkyihin saakka. Ne ruisleivän tuottamat opiaattimäärät ovat aika pieniä. Niillä saa lähinnä vain haitat, ei etuja eli kivunpoistoa.

Syömällä ruisleipää saat toki pienen määrän opiaattia (joka lisää syöpäriskiäsi), mutta saat MYÖS vuotavan suolen, joka lisää inflammaatiota (=kalkkeuttaa verisuonia) ja lisää myös autoimmuunisairauksien (kaikki reumasairaudet, MS-tauti jne) riskiä.

Itse koen harvoin  hormonaaliseen päänsärkyyn käyttämäni 25 mg ketoprofeenia huomattavasti pienemmäksi terveysriskiksi noin kaiken kaikkiaan.

Toisaalta, jos muistan oikein, sinä käytät makeutusaineena sakariinia joka on erittäin luotettavasti todettu syöpää aiheuttavaksi jo vuosikymmeniä sitten, eli meillä on jokaisella näemmä oma prioriteettijärjestyksemme siinä, mitä pidämme riskinä.

Oletko ollenkaan ajatellut sitä mahdollisuutta, että kropan opiaatinhimo on se, mikä saa sinut keksimään tekosyitä gluteeniviljojen syömiselle? Ihminen on erinomaisen lahjakas rationalisoimaan asioita...
« Viimeksi muokattu: 19.01.2017 10:33:33 kirjoittanut Eklektikko » tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
sideman
Astroholisti
*****
Viestejä: 8253


Profiili
« Vastaus #13 : 19.01.2017 10:44:27 »

Se mitä nyt jatkossa ajattelin käyttää on tuo Le Pain des Fleurs, jota löytyy näköjään
parina eri versiona.

"Kipuleipä"

Enpä usko että minulla mitään kovin suurta opiaatinhimoa on, mutta kuten edellä
mainitsin, gluteenittomat leivät tuppaavat olemaan miellyttävän makuelämyksen vastakohtia!
tallennettu
Eklektikko
Astroholisti
*****
Viestejä: 3687


Profiili WWW
« Vastaus #14 : 19.01.2017 11:00:27 »

Tuota, mikä se oli se AIEMPI gluteeniton leipä, jonka aikana niitä  kipuja ilmeni? Se oli se mikä minua kiinnosti, ei tuo tuleva leipä.

Siinäkin kuitenkin on ongelma: Riisi rikastaa arseenia maaperästä, mistä syystä esim. Ruotsissa on suositus että lapsille ei saisi antaa yhtä riisikakkua enempää per päivä.

Opiaatinhimo kun sen saa glutenista EI  ilmene millään 'vapiseva narkkari' tyylillä, vaan se ilmenee himona ja tekosyiden keksimisenä sen itselle tyypillisimmän gluteeninlähteen syömiselle. (Minullakin se oli ruisleipä.)
tallennettu

DISCLAIMER: Teksteissäni ei ole tulkinnanvaraa vaan kirjoitan juuri tismalleen niinkuin tarkoitan. Rivien välien lukeminen  ja oma tulkinta on aina lukijan vastuulla ja tähän mennessä ollut 100% virheellistä. Merkurius jousimiehessä: Kuulostan saarnaajalta vaikka asia olisi täysin triviaali.
Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
 
Siirry: