*****
Ayurveda ruoka
K U U S I M A K U A JA JOITAKIN YLEISIÄ ESIMERKKEJÄ:MAKEA
sokeri maito voi riisi leipä hunaja
HAPAN
juusto jogurtti sitruuna
SUOLAINEN
suola
PISTÄVÄ
voimakkaasti maustetut ruoat, pippurit inkivääri kumina
KARVAS
pinaatti, muut vihreät lehtivihannekset
KUTISTAVA
pavut hirssitRUOAN K U U S I T Ä R K E I N T Ä O M I N A I S U U T T A JA JOITAKIN ESIMERKKEJÄ:
RASKAS
juusto jogurtti vehnätuotteet
KEVYT
ohra maissi pinaatti omenat
ÖLJYINEN
maitotuotteet
rasvaiset ruoat, öljyt
KUIVA
ohra maissi peruna pavut
KUUMA
kuuma ruoka ja juoma
KYLMÄ
kylmä juoma ja ruoka
K U I N K A M A U T V A I K U T T A V A T D O S H I I N:
VÄHENTÄÄ VATAA
makea hapan suolainen
LISÄÄ VATAA
pistävä karvas kutistava
VÄHENTÄÄ PITTAA
makea karvas kutistava
LISÄÄ PITTAA
pistävä hapan suolainen
VÄHENTÄÄ KAPHAA
pistävä karvas kutistava
LISÄÄ KAPHAA
makea hapan suolainen
K U I N K A R U O A N O M I N A I S U U D E T V A I K U T T A V A T D O S H I I N:
VÄHENTÄÄ VATAA
raskas öljyinen kuuma
LISÄÄ VATAA
kevyt kuiva kylmä
VÄHENTÄÄ PITTAA
kylmä raskas öljyinen
LISÄÄ PITTAA
kuuma kevyt kuiva
VÄHENTÄÄ KAPHAA
kevyt kuiva kuuma
LISÄÄ KAPHAA
raskas öljyinen kylmä
V A T A A T A S A P A I N O T T A V A R U O K A V A L I O
Vatan paras tasapainottaja on seesamiöljyS U O S I:Yleistä Riittävä määrä, mutta ei liikaa, ravitsevaa ja maukasta ja lämmintä, öljyistä (mutta ei liian rasvaista) ruokaa sekä lämmintä juomaa; pääasiassa makeita, happamia ja suolaisia makuja.
Meijerituotteet Kaikki meijerituotteet (maito, ghee, voi yms.)
Makeuttajat Kaikki makeuttajat (raakaruokosokeri, hunajaa pieniä määriä)
Öljyt Kaikki öljyt (seesam, oliivi, auringonkukka, maissi, kookos jne.)
Viljat Kaikki vehnätuotteet, kokojyväriisi, basmatiriisi, kaurahiutaleet (keitettynä)
Hedelmät Kypsät, makeat ja mehukkaat hedelmät.
Kuivat hedelmät tulee liottaa. Omenoista ja päärynöistä vain makeat ja mehukkaat lajikkeet. Kuori, joka on karkea, kitkerä ja kutistava on syytä poistaa. Viinirypäleet, banaanit (kypsät), appelsiinit, kirsikat, luumut, marjat, avokadot, persikat, taatelit, rusinat, viikunat, mangot, melonit, nektariinit, papayat, ananakset, aprikoosit
Vihannekset Porkkanat, punajuuret, muut juurikasvit, parsa, retiisi, kesäkurpitsa, kurkku, retikka, vihreät pavut, nauriit, bataatit. Kypsät, hyvänlaatuiset vihannekset, yleensä keitettynä, mieluiten gheen ja/tai öljyn kanssa nautittuna. Vihreälehtisiä vihanneksia ja tomaattia pieniä määriä.
Mausteet Melkein kaikkia kohtuullisesti, painottaen makeita ja/tai lämmittäviä mausteita kuten: maustepippuri, anis, basilika, laakerinlehti, mustapippuri, kumina, kardemumma, vihreä korianteri, kaneli, neilikka, fenkoli, inkivääri, katajanmarja, lakritsin juuri, muskottikukka, meirami, sinapinsiemenet, muskotti, salvia, timjami, rakuuna, hajupihka
Pähkinät ja siemenet Kaikkia pähkinöitä (ei maapähkinöitä) ja siemeniä pieniä määriä; mantelit ovat parhaita.
Eläinkunnan tuotteet Jos välttämättä haluat syödä eläinkunnan tuotteita, niin suosi:
Kana, kalkkuna, kala ja äyriäiset, kaikkia edellä mainittuja pieniä määriä
Palkokasvit Mung-pavut parhaita ilman kuorta, punaiset linssit, kikherneet ja tofu (pieniä määriä).
V Ä L T Ä:Yleistä Vältä hyvin kevyttä ruokaa, paistettua ruokaa, kuivaa ruokaa, kylmiä sekä voimakkaasti maustettuja ruokia ja juomia, karvasta, pistävää ja kutistavaa makua.
Viljat Ohra, ruis, maissi, hirssi, tattari, kaurahiutaleet (raakana).
Hedelmät Omena, granaattiomena ja päärynä (kuivat, kutistavat ja karvaat lajikkeet), kuivat hedelmät suurina määrinä. Omenat, päärynät, karpalot ja banaanit on parasta keittää tai paistaa, vältä raakoja banaaneja.
Vihannekset Raa'at vihannekset, vihreät lehtivihannekset, idut, kaalit, punakaali, paprikat, munakoiso, herneet, herkkusienet, parsakaali, kukkakaali, peruna (ei makea). Kaikki vihannekset ovat hyviä, mikäli ne keitetään öljyisessä vedessä tai gheessä (poikkeuksena idut ja kaali).
Palkokasvit Kaikki muut pavut ja palkokasvit paitsi mung-pavut, punaiset linssit ja kikherneet ja tofu (pieninä määrinä).
Eläinkunnan tuotteet Kaikki punainen liha
Juomat Kahvi ja musta tee
P I T T A A T A S A P A I N O T T A V A R U O K A V A L I O
Pittan paras tasapainottaja on Ghee (puhdistettu voi)
S U O S I:Yleistä Syö huoneenlämpöistä ja lämmintä ruokaa, mutta ei kuumaa. Juo haaleaa huoneenlämpöistä juomaa maun mukaan. Suosi makeita, kutistavia ja karvaita makuja. Käytä voita ja rasvaa kohtuudella.
Meijerituotteet Maito, ghee, voi, jäätelö, kirnupiimä, makea lassi, kerma, kermajuusto.
Makeuttajat Raakasokeri
Öljyt Oliivi, auringonkukka, soija, kookos
Viljat Vehnä, basmati- tai muu valkea riisi, ohra, kaura
Hedelmät Kaikkien tulisi olla makeita ja kypsiä. Omenat, avokadot, kookos, viikunat, viinirypäleet, mangot, melonit, appelsiinit, päärynät, ananakset, luumut, rusinat, kiiwit.
Vihannekset Endiivi, parsa, parsakaali, kaali, ruusukaali, kukkakaali, lehtiselleri, bataatti, kurkku, vihreät lehtivihannekset, lehtisalaatti, okra, peruna, idut, makeat paprikat, kesäkurpitsa, sikuri, selleri, kypsä retikka gheen kanssa, vihreät pavut, herneet.
Pavut Mung-pavut, kikherneet, tofu ja muut soijapaputuotteet
Pähkinät ja siemenet Kookospähkinät, auringonkukan siemenet sekä kurpitsansiemenet
Mausteet Mausteita on yleensä vältettävä niiden lämmittävän vaikutuksen vuoksi, mutta seuraavat makeat, karvaat ja kutistavat ovat hyviä pieninä määrinä: kardemumma, vihreä korianteri, kaneli, korianterin siemenet, tilli, fenkoli, minttu, sahrami ja kurkuma. Lisäksi kuminaa ja mustapippuria säästellen.
Eläinkunnan tuotteet Jos välttämättä tahdot syödä eläinkunnan tuotteita, niin suosi: kana, kalkkuna, katkaravut; kaikkia edellä mainittuja pieniä määriä.
V Ä L T Ä:YleistäVältä öljyisiä, pistäviä, happamia (poikkeuksena sitruunamehu) ja suolaisia makuja
Meijerituotteet Hapanmaitotuotteet, jogurtti, piimä, juusto; erityisesti kypsytetty, vahva ja suolainen, hapankerma, smetana, suolainen voi ja rahka.
Makeuttajat Melassi, tumma siirappi, hunaja
Öljyt Maissi, manteli, saflori, seesami
Viljat Ruskea riisi, maissi, ruis, hirssi, tattari
Hedelmät Kaikki happamat tai raa´at hedelmät. Appelsiinit (hapan), ananas (hapan), greipit, viinirypäleet (hapan), oliivit, papaijat, marjat, kirsikat, aprikoosit, karpalot, banaanit, persikat, persimonit
Vihannekset Tomaatti, punajuuri, sipuli, valkosipuli, retiisit, pinaatti, porkkanat, munakoiso, voimakkaat paprikat.
Mausteet Kaikki voimakkaat, tuliset mausteet ja yrtit paitsi edellä suositellut
Pavut Linssit
Grillikastikkeet, happamat salaattikastikkeet, barbeque-kastike, ketsuppi, sinappi, pikkelsi, suola, etikka ja etikkasäilykkeet
Pähkinät ja siemenet Kaikki paitsi kookospähkinät sekä auringonkukan ja kurpitsan siemenet
Eläinkunnan tuotteet Kaikki punainen liha, kananmunan keltuainen sekä kala ja äyriäiset yleensä
K A P H A A T A S A P A I N O T T A V A R U O K A V A L I OKaphan paras tasapainottaja on hunaja
(älä lämmitä yli 40 C-asteen, Ayurvedan mukaan se tuottaa kuona-aineita hunajaan)
S U O S I:Yleistä Suosi kevyttä dieettiä, kuivaa ruokaa, vähässä vedessä keitettyä ruokaa, lämmintä ruokaa ja juomia. Suosi pistäviä, karvaita, kutistavia ja makuja.
Meijerituotteet Lassi, kirnupiimä, rasvaton tai vähärasvainen maito, ghee (pieniä määriä), pieniä määriä kokomaitoa
Makeuttajat Hunaja (ei lämmitettynä yli 40 C-asteen)
Öljyt Auringonkukka, seesami, manteli, maissi, saflori; kaikkia edellä mainittuja pieniä määriä.
Viljat Hirssi, maissi, ruis, tattari, ohra
Hedelmät Omenat, greipit, papaija, granaattiomena, aprikoosi ja päärynät (ei liian makeat lajikkeet), karpalo, kuivatut hedelmät yleensä kuten rusinat, aprikoosit, luumut ja viikunat.
Vihannekset Kaikkia vihanneksia (paitsi bataatti), tomaatti, juurekset
Mausteet Kaikki pistävät ja tuliset mausteet (paitsi suola), erityisesti inkivääri, Kapha-churna, pippurit.
Pavut Kaikki palkokasvit paitsi Kidney-pavut ja tofu
Pähkinät ja siemenet Auringonkukan ja kurpitsan siemenet
Eläinkunta Kana, kalkkuna, katkaravut; kaikkia edellä mainittuja pieninä määrinä
V Ä L T Ä:Yleistä Vältä suuria määriä ruokaa, erityisesti illalla ja yöllä, rasvaista (öljyistä) ruokaa, kylmää ruokaa ja juomaa, makeaa, hapanta ja suolaista makua.
Meijerituotteet Vältä kaikkia paitsi rasvaton maito sekä kokomaito sekä ghee pieninä määrinä.
Makeuttajat Vältä kaikkia paitsi ei-lämmitettyä hunajaa.
Viljat Kaura, riisi, vehnä (isot määrät); puurot ja höyrytetyt viljatuotteet ovat liian kosteita ja raskaita.
Hedelmät Vältä makeita, happamia tai mehukkaita hedelmiä. Avokado, banaani, kookospähkinä, viinirypäleet, ananas, appelsiinit, melooni, mango, luumu, persikka
VihanneksetVältä makeita ja mehukkaita vihanneksia. Bataatti, tomaatit, kurkku, kesäkurpitsat, punajuuret.
Mausteet Suola
Pavut Kidney-pavut ja tofu
Pähkinät ja siemenet Kaikki pähkinät ja siemenet paitsi auringonkukan- ja kurpitsansiemenet
Eläinkunta Punainen liha sekä kala ja äyriäiset yleensä