Olipas hyvin muotoiltu tuo "äärikäyttäytyminen".
Toisin kuin usein luullaan, ettei läheisriippuvuuden syntyyn tarvita perheeseen välttämättä alkoholistia. Voi siellä olla jokin muukin "virtahepo".
Ihmiset usein ihmettelee, miten on mahdollista, että on tullut haavoitetuksi niin pahasti kuin on tullut, vaikka "kaikki on ollut ihan hyvin". Isä ei ollut juoppo, äiti ei ollut hullu, kukaan ei hakannut eikä käyttänyt seksuaalisesti hyväksi. Mut, mut... Ehkä siellä on ollut jotain muuta. Jotain, joka on estänyt vanhempia tiedostamasta ja vastaamasta riittävästi lapsen tarpeisiin. Narsistisia piirteitä, lievää masennusta, opittuja käyttäytymismalleja... mahdollisuuksia on paljon.
Kasvintaimia hoivaillessani oivalsin: näin hentoja on ihmisen taimetkin! Ei ne kestä yhtään samaa, mitä jo varttuneemmat taimet. Ne on niin herkkiä ja hentoja.
Kasvintaimet kuolee. Lapset sensijaan voivat näyttää selviytyvän ihan hyvin - vaikka sisällä olisi jotain rikkoutunut.
Ja toisin kuin väitetään, kaikki ei suinkaan vahvista. No, ehkä aikuista, mutta ei lasta. On vahvaa näyttöä esim. siitä, että paljon stressiä lapsuudessa kokeneen lapsen stressinsietokyky on aikuisena heikompi kuin turvallisen lapsuuden eläneillä. (Ja vieläpä juuri sellaisen stressin, jota on lapsena kokenut.)
Tässä tullaan siihen turvallisuuteen. Mitä se on? RIITTÄVÄ määrä hoivaa ja rakkautta, perustarpeiden täyttämistä. Tämä selittää myös mielestäni sen, miksi ns. hyvässä perheessäkin voi haavoittua. - Ja toisaalta, miksi joku selviää "helpommalla" kuin toinen.
Lapset ovat erilaisia. Lasten tarpeetkin ovat erilaisia. Yksi pärjää vähemmällä kuin toinen. Kyse on pitkälti synnynnäisistä temperamenttieroista. Oleellista lienee, kuinka tietoisia vanhemmat ovat juuri sen oman yksilöllisen lapsensa tarpeista.
Ja tietysti tässä vielä on tuo sukupolvien ketjukin... Mikä ei tee tätä problematiikkaa yhtään yksinkertaisemmaksi.
Siitä paranemisesta vielä: lapsi on kehittänyt keinon, jolla selviytyä. Joskus se on tämä läheisriippuvuus. Aikuisena se ei enää välttämättä oikein tyydytä, siitä voi olla jopa haittaa. Kun sen tiedostaa, voi alkaa funtsia, voisiko jotain tehdä toisin.
Ja tietysti voi!
Ystävyydellä,
Venny