Sisään

Astrokalenteri

Astrokauppa

Astro Akatemia
Selvitä nousumerkkisi
ja aurinkomerkkisi sekä muut
Kirjaudu sisään

Uusi käyttäjä? Rekisteröidy tästä.

Virpi Karjalainen

Virpi Karjalainen

11.4.2019

Viiden elementin vuorovaikutus

Usein kiinalainen astrologia mielletään pelkästään eläinten tanssiksi tai taisteluksi keskenään. Se on hieman harhaanjohtava mielikuva, sillä oikeastaan kaiken takaa löytyy elementtiteoria. Luonnon symbolisia voimia, ilmansuuntia ja vuodenaikoja kuvaavat viisi elementtiä, Vesi, Puu, Tuli, Maa ja Metalli, pyörittävät koko showta alusta loppuun asti. Vilkaistaan tarkemmin mitä tämä ikuinen energeettinen piirileikki pitää sisällään.

Ilman viittä elementtiä emme voi itse asiassa edes alkaa puhua kiinalaisesta astrologiasta, fengshuista tai kiinalaisesta lääketieteestä. Se on sama kuin yrittäisi puhua länsimaisesta astrologiasta ilman planeettoja tai huonejakoa.

Energian virtaus kiinalaisessa metafysiikassa

Kiinalainen lääketiede ja akupunktio paneutuu mm. meridiaaneihin, joihin liittyy oma elementtinsä - esimerkiksi maksa- ja sappimeridiaaneja hallitsee puuelementti. Munuaiset ja muu nestekierto ovat vesielementin valtakuntaa, kun taas sydäntämme ja silmiämme valaisee tulielementin liekki. Keuhkoissa kulkee ilma ja happi, metallin elementti. Maaelementti puolestaan yhdistetään suolistoon, mahalaukkuun ja ruoansulatukseen. Maasta olet sinä tullut, ja maahan päätyy elimistösi käsittelemä ravintokin, maaelementin edustamien toimintojen kautta.

Onkin siis "elintärkeää" ymmärtää viiden elementin osuus itämaisissa opeissa. Fengshuissa tutkitaan miten tämä näkymätön elementtien energia virtaa asunnossa, sen asukkaissa ja kodin ympäristössä, ja kiinalaisessa astrologiassa tutkitaan miten energia ja sen laatu virtaa ajassa ja yksilön elämässä. Neljän Pilarin kartasta tutkitaan elementtien vahvuutta, yhteisvaikutusta ja virtausta. Kaikki liittyy siis kaikkeen, ja pelialueena on ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja oma elämäntie.

Eläinten luontaiset elementit

Emme voi oikeastaan koskaan puhua "pelkistä" kiinalaisen astrologian eläimistä, sillä jokaisella eläimellä on oma luontainen elementtinsä. Esimerkiksi Koira edustaa aina maaenergiaa, yang-laatua. Härkä on myös Maata, mutta yiniä. Muita maaeläimiä ovat Lammas (yin) ja Lohikäärme (yang).

Tämän luontaisen elementin sekä yin- tai yang-polariteetin lisäksi kukin eläin kuuluu vielä johonkin viiden eri elementin leiriin. Koira saa "rotunsa": se voi olla Vesi-Koira, Puu-Koira, Tuli-Koira, Maa-Koira tai Metalli-Koira. Viiksikarvoistaan se ei silti pääse eroon - se on aina yangia ja Maata.

Kiinalaisessa astrologiassa on koko ajan monta elementtiä yhtä aikaa ilmassa - se on kuin jonglöörin taidonnäyte. Yhdellä pallolla - tai elementillä - ei vielä kovin hienoja taikatemppuja saa aikaan, mutta mitä useampi pallo heitetään ilmaan, sen vaikuttavampaa esitystä saamme todistaa.

Elementtien ominaisuuksia

Elementti-eläinpari pitää sisällään paljon tietoa, sillä se liittyy mm. vuodenaikaan, ilmansuuntaan, vuorokaudenaikaan, energian suuntaan sekä ikäkauteen. Se voi kertoa ajassa liikkuvan energian kahden tunnin tarkkuudella (Kiinassa käytetään kaksoistunteja) ja ulottua kymmenen vuoden onnenpilariin asti.

Vesielementti yhdistetään pohjoisen ilmansuuntaan, talven pimeään, kylmään horrokseen, pinnan alla tapahtuviin asioihin, kuolemaan (ja sitä kautta syntymään) sekä eläimistä marras-joulukuun Sikaan ja Rottaan. Puu merkitsee talven jälkeen syntyvää kevättä, ilmansuunnista itää ja kaakkoa, nopeaa kasvuenergiaa, nuoruutta ja uuden alkua, sekä eläimistä Tiikeriä ja Jänistä, jotka edustavat helmi-maaliskuun ylöspäin nousevan energian aikaa.

Täyttä voimaa edustava tulielementti on yhtä kuin kesä, kuumuus, valo, etelän ilmansuunta, keski-iän kukoistus, ja touko-kesäkuun Käärmeen ja Hevosen kuuma luonne. Sisäänpäinkääntyvä metallielementti kuuluu syksyyn, länteen ja luoteeseen, iltaan ja vanhuuteen sekä eläimistä elo-syyskuun Apinaan ja Kukkoon.

Maa on aina välivuodenaikojen energiaa. Heinäkuinen Lammas vie meitä kesän kuumimmalta huipulta syksyä kohti, Koiran kuukausi lokakuu valmistelee meitä talveen, Härkä kääntää tammikuussa talven pikkuhiljaa uutta kevättä kohti ja Lohikäärme alkaa puhallella huhtikuussa tulenlieskoja, jotta viimeiset lumikasat sulavat ja pääsemme siirtymään kesäkuteisiin.

Elementtien kierto

Viisi elementtiä ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Ne voivat tukea toisiaan kauniisti, aivan kuten Puu ei voi kasvaa ilman Vettä, eikä Tuli voi palaa ilman Puuta. Myöskään Maa ei anna hedelmiään ilman Veden virkistystä tai auringon valo- ja lämpöenergiaa. Tätä kutsutaan positiiviseksi tai ravitsevaksi kierroksi.

Kun tutkitaan Neljän Pilarin astrologista karttaa, pyritään selvittämään millainen kierto karttaan muodostuu. Tukevatko kartan elementit toisiaan (mikä heijastuu suoraan asiakkaan elämän sujuvuuteen ja ihmissuhteiden harmoniaan), vai löytyykö sieltä riitasointuja, jolloin elementit kaivavat kuoppaa toisilleen. Liika kuumuus kuivattaa maan, haihduttaa veden, eikä hento kasvinverso jaksa kasvaa. Silloin emme saa satoa. Ihminenkin voi elämässään jäädä ilman näkyvää satoa tai aikaansaannosta, jos hänen karttansa tekijät eivät ole tasapainossa.

Kun viisi elementtiä ottavat mittaa toisistaan negatiivisessa kierrossa, jota kutsutaan myös tuhoavaksi kierroksi, silloin elementit uhkaavat jäädä toistensa jalkoihin. Metallienergia leikkaa Puulta kasvun pois, Vesi sammuttaa Tulen liekit, ja Maa patoaa tai sakkauttaa Veden, jolloin sen virtaus estyy ja kirkkaus katoaa. Vaikka puhumme hyvin konkreettisista esimerkeistä, joita jokainen meistä on joskus elävässä elämässä todistanut, astrologisella kartalla kaikki on tietenkin symbolista. Kukaan ei oikeasti kaada saavillista vettä niskaasi, jos karttasi tulielementti jää vedenpaisumuksen alle. Se on tapa ilmaista, että henkilökemioissa tai elämäntapahtumissa on hankausta ja haasteita. Ja kenelläpä meistä ei sellaista olisi aina silloin tällöin.

Aivan kuten länsimaisessa astrologiassa on lukuisia eri lähtökohtia, joista käsin karttaa voi alkaa tulkita, niin myös kiinalaisessa versiossa on paljon pohdittavaa ja tutkittavaa. Pinnalta löytyy se hulvaton eläimellinen meininki, mutta pinnan alle jää vielä paljon piiloon. Siksi ei Koiraakaan ole karvoihin katsomista, vaan tarvitaan vähintään astrologinen röntgenkatse, jotta päästään piskistä paremmin selville.

Mutta ai niin, nythän onkin jo Sian vuosi. Onko astrologisella kartallasi possua, potkaa vai lapaa, se selviää kun otat esille Neljän Pilarin kiinalaisen tulkinnan. Kaikkia maailmankaikkeuden salaisuuksia se ei sinulle lupaa, mutta pääset alkuun tutkimaan sitä kuka oikein olet ja millaisista elementeistä sinut on rakennettu.

Terveisin

Virpi Karjalainen
Kiinalaisen astrologian asiantuntija

Palaa blogi listaan

Hallitse postituslistan asetuksia / Liity postituslistalle

Virpi Karjalainen

Olen Virpi Karjalainen, tulilohikäärme ja kolminkertainen vesitiikeri. Olen luova ja värikäs tyyppi, joka kulkee omia polkujaan eteenpäin. Maaenergia pitää minut vahvasti jalat maassa. Lohikäärme ja tiikeri pitävät huolen siitä, että pääni sisällä käydään tiukkoja debatteja, kyseenalaistetaan sääntöjä ja suhtaudutaan elämään yhtäaikaa huumorilla ja hartaalla vakavuudella. 

fengshuiaskeleita@gmail.com   +358 50 5499315

 

Virpi Karjalainen

Kommentit


lue lisää



- {{comment.name}} / {{formatDate(comment.updated_at)}}



lue lisää

- {{reply.name}} / {{formatDate(reply.updated_at)}}

Ilmoita ylläpidolle


Vastaa tähän kommenttiin ( {{ comment.replyComments.length }} vastaus. vastausta. )

Piilota

Viestin lähetys onnistui
Viestin lähetys epäonnistui. Kokeile uudestaan
Lisää puuttuva tieto
Tämän tilin lähettämistä kommenteista on tullut liian paljon raportteja. Kommenttien lähetys on väliaikaisesti pois käytöstä.




Odota hetki ...




Kommentoi kirjoitusta

Viestin lähetys onnistui
Viestin lähetys epäonnistui. Kokeile uudestaan
Lisää puuttuva tieto
Tämän tilin lähettämistä kommenteista on tullut liian paljon raportteja. Kommenttien lähetys on väliaikaisesti pois käytöstä.




Odota hetki ...