Sekä fengshui että kiinalainen astrologia operoivat elementtiteorian kanssa. Luonnonvoimista johdettuja elementtilaatuja on viisi: Vesi, Puu, Tuli, Maa ja Metalli. Nämä kirjoitetaan isoilla kirjaimilla, koska ne edustavat muutakin kuin kuvaamaansa materiaa. Elementti kertoo energian laadun ja sen suunnan. Viisi elementtiä ovatkin luonnonvoimia, jotka ovat ihmiselle tuikitarpeellisia selviytymisen kannalta.
TULI on ekspansiivista, ylöspäin laajenevaa ja nopeasti väreilevää, lämmittävää. Sen lämpöenergia pitää meidät elossa, sillä ilman auringon lämpöä ja valoa emme selviytyisi. Tulielementti liitetään etelän ilmansuuntaan, keskipäivään, kesään ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tuli valaisee tiemme ja lämmittää sydäntämme ja kotiamme.
VESI on yhtä olennainen elämää ylläpitävä tekijä kuin Tulikin. Emme selviydy hengissä ilman juomavettä, olemmehan itsekin suurimmaksi osaksi muodostuneet vedestä. Yksikään kasvi ei pysy hengissä ilman kosteutta, sitä luonto hengittää. Vedellä on monta olomuotoa ja se on laadultaan muuntuvaa, laskeutuvaa. Se imeytyy alustaansa, hakee uomaansa omia reittejään. Vesielementti edustaa pohjoisen ilmansuuntaa, pimeyttä, yötä, talvea ja ihmismielen salaisuuksia. Vesi on meille suomalaisille hyvin tuttua energiaa!
PUU on energialtaan pystysuoraan ylöspäin kohoavaa, nopeaa kasvua, joka puskee asfaltinkin läpi. Elämää ei ole ilman vihervoimaa, ravintomme kasvua pelloilla ja metsien tarjoamaa rakennusmateriaalia. Myös Puu on siten elämämme perustava ainesosa. Sen ilmansuunta on itä, josta aamu ja kasvu alkaa aina uudestaan, sekä kaakko, jossa kasvun ihme tuottaa suurempaa tulosta. Puu edustaa toivoa ja toiveita, kevättä ja aina uuden syklin alkamista. Se on alkuunsaattamisen aikaa ja energiaa, jolloin kasvun ideasta alkaa näkyä pieni vihertävä taimen, joka kasvaa komeaksi puuksi.
MAA on vakaata, muuttumatonta, kiinteää energiaa, samaan aikaan hedelmällistä kuin tuore, ravinteikas multa ja kovaa kuin peruskallio, tai ikuista kuten hiekka. Ilman Maata olemme juurettomia, meiltä puuttuu kosketus konkretiaan, elämän perusedellytyksiin. Jokainen tarvitsee maata jalkojensa alle, jotain pysyvää jatkuvan muutoksen keskellä. Maa antaa myös luonteellemme vakautta ja horjumattomuutta. Maan ilmansuuntia ovat lounas ja koillinen, ja sen suunta on pitkittäinen, vaakasuora, kuin Pohjanmaan lakeat maisemat. Maa edustaa välikausia, kuten elokuun sadonkorjuuaikaa.
METALLI on sisäänpäinkääntyvää energiaa, jota myös tarvitsemme. Mistä muusta kestävät työkalut tehtäisiin jos ei raudasta ja teräksestä, eli metallista? Metalli voi edustaa myös mielenlujuutta, niin hyvässä kuin pahassa. Metalli tarvitsee usein työstämistä, jotta siitä saadaan esille paras potentiaali, kuten kauniit ja hyödylliset metalliesineet. Metallin ilmansuuntia edustavat länsi ja luode. Se liitetään syksyyn ja sen viileneviin iltoihin, jolloin alamme taas kääntyä sisäänpäin, sekä iän tuomaan viisauteen, jolloin osaamme jo keskittyä olennaiseen ja tiivistää elämänkokemuksen timantiksi.
Niin fengshui kuin kiinalainen astrologiakin käsittelevät näitä viittä elementtiä niiden positiivisen kierron mukaan, jossa Tuli ruokkii Maata tuhkallaan, Maasta kaivetaan Metallia, Metallin pinnalle tiivistyy kondensoitua Vettä, Vesi kosteuttaa ja kasvattaa Puuta ja Puu ruokkii Tulta. Tämä on luonnon oma ikuinen kiertokulku, ja samaa harmoniaa toivomme löytävämme omasta elämästämme ja kiinalaisen astrologian osoittamasta sisäisestä kartastamme.
Meissä on luonnon vahvaa energiaa. Neljän Pilarin tulkinta kertookin tarkemmin, mitä sisällämme oikein piilee. Olemmeko elämää ylläpitävää Vettä, korkeuksiin kurottavaa Puuta, roihuavaa ja lämmittävää Tulta, järkähtämätöntä Maata jalkojen alla vai kenties maan syvyyksistä löytyvää arvokasta Metallia.